Svensk whisky

Svenska staten gjorde under 60-talet gjorde ett kort försök med att starta tillverkning av svensk whisky men den riktiga starten till den svenska whiskyproduktionen var när Mackmyra öppnande kranarna runt milleniumskiftet. Efter det har det regelbundet öppnat destillerier som tillverkar svensk whisky. De flera destillerierna är väldigt små och säljer i princip enbart sin whisky via försäljning av hela fat, oftast i storleken 30 liter. De svenska whiskydestillerierna jag hittat är nedanstående med startåret först.

  • 1999 Mackmyra Whisky
  • 2004 Gotland Whisky
  • 2005 Gammelstilla Whisky
  • 2008 Spirit of Hven.B ackafallsbyn, Ven
  • 2009 Smögen Whisky
  • 2009 Norrtelje Brenneri / Roslagswhisky
  • 2010 Box Whisky
  • 2010 Grythyttan (Stängt)
  • 2014 Uppsala Destilleri

 

Mackmyra Whisky

År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren ägnades åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegant och fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky.

Gammelstilla Whisky

Precis som Gammelstilla Svensk Whisky omsveper dig med sitt lugn och berör dina fem sinnen, vill de också att hennes whisky skall beröra dig. Allt från det porlande ljudet när de ädla dropparna lämnar sin flaska och landar i glaset till den färg hon ger sin livets dryck. Upplevelsen skall vara total.

Box Whisky

Våren 2010 hade Box säkrat det kapital som behövdes för att genomföra bygget av destilleriet. Box Svensk Whisky kunde då beställa sina specialritade destillationspannor och påbörja arbetet med att renovera och iordningställa den vackra gamla industribyggnaden. I slutet av samma år rann de första dropparna ur destillationspannan. Även om whiskytillverkning är en ny näring för Ådalen är platsen vi verkar på industrihistoriskt intressant och intimt förknippad med de verksamheter som fick området att blomstra och Sverige att växa fram som en modern handels- och industrination.

Smögen Whisky

Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009, med syfte att etablera ett bränneri för småskalig produktion av en riktig maltwhisky från den bohuslänska västkusten, med stor karaktär och havsnära influenser. Produktion och tills vidare även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand, knappt en mil norr om Smögenön, i Sotenäs kommun. Whiskyn som tillverkas kommer att vara kraftfull, rökig och med stor karaktär. Fokus ligger på hög kvalitet i små batcher, med helt manuell tillverkning och direkt övervakning.

Grythyttan Svensk Whisky

Den 1 november 2010 fylldes det första fatet med blivande Grythyttan Single Malt Whisky. Exakt tre år senare, den 1 november 2013, fylldes det sista fatet. Det var Elegantreceptet (svensk malt och jäst) och fatet var svensk ek.

Gotland Whisky

Gotland Whisky bildas 2004 för att producera öns första whisky. Förutsättningarna för att lyckas bedöms som mer än goda. Det finns tre skäl till det: befintliga lokaler, ett unikt ekologiskt korn och ett speciellt vatten. 2012 var det premiär för de första dropparna. Den första whiskyn blir en single malt med karakteristisk rökighet. Döpt till Isle of Lime och färdig att avsmakas inom tre år.

Norrtelje Brenneri / Roslagswhisky

Bränneriet är beläget på en gård i hjärtat av Roslagen, en mil norr om Norrtälje. I det vackra landskap där den Heliga Birgitta en gång vandrat bränner de nu sin whisky i gårdens lada efter en omfattande renovering av denna. Roslagswhisky Eko no. 1 är Sveriges första svenskproducerade ekologiska whisky. Redan år 2009 destillerades en mindre mängd av deras ekologiska single malt råwhisky i vår kopparpanna. Sedan dess har den lagrats på Sherry-Olorosofat i vår skattkammare

Spirit of Hven

Destilleriet Spirit of Hven är ett av världens minsta kommersiella Pot Still destilleri, där allt från mäskning till jäsning, destillering samt ekfatslagring och buteljering sker under samma tak. Ett litet format ger helt andra förutsättningar för att utvinna maximalt av doft och smak, liten storlek ger större kontaktyta per volymenhet för de kemiska reaktioner som skapar önskad karaktär.

Uppsala Destilleri

Uppsala Destilleri arbetar för att få fram ett genuint hantverk snarare än att massproducera. De kommer att producera runt 800 liter första året med mål att producera ca 3000 liter/år på sikt.

Relaterade inlägg

  • Besök på Gammelstilla Whisky Efter ett stort antal whiskyresor till Skottland besökte jag igår för första gången ett svenskt whiskydestilleri. Efter det att Mackmyra startade i slutet av nittiotalet har nu ett drygt tiotal destillerier tillverkning av svensk whisky. Gårdagens utflykt gick till Gammelstilla Whisky utanför Torsåker i Gästrikland. Whiskydestilleriet ligger i enormt vacker bruksmiljö på Gammelstilla Bruk ett bruk med en historia från 1650-talet.
  • Resor till skottland Årets reseschema börjar ta form även om det är mycket kvar att planera. Förutom en fotbollsresa till London och en sväng till chefens brors pensionat i Duved lutar det åt att det blir två resor till Skottland. Anledning till att det blir två resor till Skottland är en av mina bästa vänner driver en resebyrå för Skottlandsresor och jag brukar hänga med när det är dags att reka nya reserutter.
  • Whiskyresa till Oban, Islay och Cambpeltown Den 6-12 maj var jag återigen iväg på en whiskyresa till Skottland. Denna gång besökte vi i tur och ordning Oban, Islay och Cambpeltown. Som vanligt besökte vi en hel del destillerier och smakade där på ett helt gäng trevligt whiskysorter.
  • Svenska poddar om whisky En sammanställning av de svenska poddar om whisky som jag regelbundet lyssnar på.
  • Svenska whiskydestillerier Antalet svenska whiskydestillerier ökar hela tiden och även om jag är intresserad av whisky så har jag inte riktigt hängt med i utvecklingen. Såg av en slump att det öppnats ett whiskydestillerie i Årgäng som jag aldrig hört talas om. Jag satte mig därför och letade runt för att se om det var något mer jag missat.

Ämnen: , ,