MTB

Ryggskydd för MTB

Ryggskydd för MTB

Efter att ha cyklat MTB i drygt 10 år har jag nu kompletterat utrustningen med ett ryggskydd. Har knappt tänkt tanken tidigare utan enbart haft ryggskydd vid downhill-åkningen men efter att ha sett att allt fler börjar använda ryggskydd både vid MTB och utförsåkning tog jag beslutet att skaffa ett inför årets MTB-säsong. Förutom skydd mot allvarliga skador ger ryggskyddet stöd för ryggraden samt förbättrar hållningen och ergonomin. Skyddet  kompletterar annan utrustningar och är anpassningsbart och bekvämt att bära samt fungerar som en förebyggande åtgärd för att minimera risken för skador. Att använda ryggskydd ger mig större trygghet och säkerhet under mina cykelturer vilket gör att jag vågar mer i stökig terräng. 

Alpinestars Paragon Plus

Det ryggskydd jag använder är ett från Alpinestar som jag verkligen gillar. Skyddet sitter bra på kroppen och är relativt lätt och andas bra. Att ryggskyddet är förberett för vätskebehållare vilket är smidigt då jag slipper köra med camelback. Ryggskyddet är klassat på nivå 1 för EN 1621-1 vilket innebär skydd mot mekaniska stötar för cyklister.  Jag köpte mitt ryggskydd via Amazon men det finns även via flera svenska webshoppar och cykelbutiker.

Några bra anledningar till att använda ryggskydd vid cykling

  1. Skydd mot allvarliga ryggskador: Ryggskyddet ger ett extra lager av skydd mot allvarliga ryggskador vid olyckor eller fall från cykeln. Det kan minimera risken för frakturer, skador på ryggmärgen och andra potentiellt farliga skador.

  2. Stöd och stabilitet: Ryggskyddet ger en extra nivå av stöd och stabilitet för ryggraden under cykelturen. Det kan hjälpa till att minska risken för överbelastning och belastningsskador på ryggen, särskilt under långa och intensiva cykelpass.

  3. Hållning och ergonomi: Ett ryggskydd kan hjälpa till att förbättra och upprätthålla en bra hållning under cykling. Genom att hålla ryggen i rätt position minskar man risken för spänningar och smärta i ryggen och nacken.

  4. Kompletterar andra skyddsutrustningar: Förutom att bära hjälm och andra skyddsutrustningar som knä- och armbågsskydd, kan ryggskyddet vara en viktig del av en helhetssyn på säkerhet vid cykling. Genom att skydda ryggen minskar man risken för allvarliga skador och kan njuta av cyklingen med större trygghet.

  5. Anpassningsbart och bekvämt: Många moderna ryggskydd är designade för att vara anpassningsbara och bekväma att bära. De är tillverkade av lätta material och kan justeras för att passa olika kroppstyper och storlekar. Med rätt passform kan du enkelt röra dig fritt och bekvämt utan att kompromissa på säkerheten.

  6. Förebyggande åtgärd: Att bära ryggskydd är en förebyggande åtgärd för att minska risken för skador. Genom att vara proaktiv och ta ansvar för sin säkerhet kan man undvika långvariga konsekvenser av en olycka eller fall.