MTB

MTB i Västerås

Jag cyklar en hel del MTB i Västerås och delar här med mig information om MTB-leder, MTB-verkstäder, lokala tips och annat som är relaterat till mountainbike i Västerås.

MTB-leder i Västerås

MTB-lederna i Västerås är utspridda på ett antal olika områden och med väldigt varierad skyltning. Lederna som är framtagna i samarbete med Västerås Stad är uppmärkta men i övrigt gäller det att lära sig hitta på egen hand eller följa kartorna på Strive. Jag länkar även in några av mina loggade pass för att hjälpa till med att hitta rätt. För lederna som inte officiella har jag gjort en personlig uppskattning av svårighetsgraden enligt de vanliga grön-blå-röd-svart markeringarna som cykellederna kopierat från skidbackarna.

MTB vid Rocklunda, Rönnby och Lista Kärr

Jag klumpar ihop MTB-lederna vid Rocklunda, Rönnby och Lista Kärr till ett område då de ligger bredvid varandra och lederna går att kombinera för att få längre sträckor och inte behöva åka så många varv. För de ordinarie sträckningen av lederna finns GPX-filer och beskrivning på Västerås Stads webbplats. Här nedan ger jag tips på hur du kan kombinera och förlänga lederna.

 • Röd Slinga på 17 km med Rönnby Röd, Lista Kärr Röd och 4 km extra grusvägscykling. Startplatsen för Rönnby röd är där motionspåret från Rocklunda går in i skogen efter att ha passerat genom cykeltunneln under norrleden. Efter 1,74 km i höjd med Rönnbyvägen går Rönnby Röd upp för en kort backe och över en större stig. Istället för att fortsätta rakt fram svänger du vänster och ut på Rönnbyvägen. Cykla förbi höjdhoppargatan och sväng höger in på vägen med en bom. 20 meter längre fram startar leden Lista Kärr Röd så cykla in där och följ LED-markeringarna. När du kommer fram till träfortet i Lajvarnas skog svänger leder till höger men där cyklar du rakt fram och följer grusvägen i cirka två kilometer fram till vändplanen. Där vänder du om och cyklar tillbaka till fortet och svänger vänster in på MTB-leden igen. Härifrån följer du skyltarna tills du kommer tillbaka till startplatsen vid Orientalen. (GPX-fil för slingan)

MTB på Björnön

Björnön var länge en mörk fläck för mig gällande MTB men i samband med en MTB-dag med mitt jobb så utforskade jag stigarna och blev glatt överraskad. Med start på grusvägen mellan den stora björnögårdsparkering  och vinterviken finns det en grön/blå MTB-slinga som passar väldigt bra för barn, ungdomar och vuxna som vill prova på att cykla i skogen. Leden har grön-blå markeringar och pilar på stammar så det går relativt bra att hitta runt. De bästa stigarna för mer avancerad cykling finns dock söder om det stora badet. Hela ön är naturreservat och än så länge finns inga skylt-uppmärkta leder men riktningen på grenar ger dig en vägvisning om vägval. Som en bonus finns även Björnöbacken som är ett av få alternativ för den som vill få backträning i Västerås. Vid Björnögården finns Aktivt uteliv som både anordnar MTB-kurser och hyr ut cyklar. De har även byggt en teknikbana för MTB med vippbrädor, stenpartier och andra hinder. Teknikbanan är alltid öppen och fri att använda så passa på att förbättra din teknik.

MTB på Ängsö

På den vackra mälarön Ängsö finns det gott om vandringsleder men för att njuta av att cykla dem behöver du vara duktig teknisk då vissa partier innehåller väldigt mycket sten. Lederna är uppmärkta med orange färg, kommer du med bil är det bäst att parkera vid slottet där flest leder passerar.

MTB-leden på  Badelundaåsen

Hela sträckan från Malmabanan till Björnöbron  är cyklingsbar på stigar och är nog den mest trafikerade av Västerås MTB-leder. Används även av ryttare så håll uppsikt, håll undan och undvik att skrämma hästarna med skrikande bromsar eller överraskande omkörningar både för hästen, ryttaren och din egen skull.

Skultunas MTB-spår

I Skultuna finns det både teknikbana och några uppmärkta MTB-spår av olika svårighetsgrad. Senast jag var där var ett flertal led-markeringar sönderslagna men det gick hyfsat bra att leta sig fram ändå. Lederna börjar i anslutning till Parkourbanan. Cykla längst in på Karl den IX:s väg och sedan upp på kullen så hittar du teknikbanan. Starten på den röda slingar går sedan söderut ner i skogen och längst med väggen på Tibble Arena. Om du istället åker halvvägs ner i pulkabacken ochsvänger höger/norrut så hittar du en svart led med uppbyggda velodromkurvor, träbroar och hopp.

Lånstabanan

Vid Lånsta norr om Västerås har det skapats en 3 kilometer lång MTB-bana. Jag har inte varit där än så jag vet inte om spåret är uppmärkt men följ kartan Lånstabanan på Trailforks så borde det gå bra.

Lundaskogen

I Lundskogen finns det en kort uppmärkt MTB-led vid motionsspåret på Bjurhovda. Utöver det finns det även fina stigar med många rötter som är cyklingsbara för de flesta. Stigarna används ofta av cyklister på väg mot Badelundaåsen. På västra sidan av Tillbergaleden finns det ett antal olika stigar även om de något färre efter byggnationen av batterifabriken. Från Lundaleden finns en några kilometer MTB-slinga uppmärkt med blåa prickar.

 

MTB-relaterade platser

I lokala MTB-grupper för Västerås på Facebook och andra plattformar nämns ofta platser som kan vara svåra för den som inte är insatta då namnen inte förekommer på kartor. Eftersom namnen används som samlingsplatser och för ledbeskrivningar kan det vara användbart att veta vad som avses

 • Lajvarnas skog är det skogsområde som ligger vid Lista Kärr norr om rönnbyspåren och namnet kommer av att skogen använd som spelplats för olika lajv. Bli därmed inte förvånad när du cyklar förbi fina fort och byggnader av trä på din träningsrunda. Vid större lajv brukar arrangörerna kommunicera ut detta på lokala MTB-grupper och be cyklister välja andra leder under perioden. Min åsikt är att detta självklart ska följas, det händer vid ett fåtal gånger per år och vi cyklister kan då låta orcher, alvar och andra mystiska väsen få skogen för sig själva. MTB-leden Lista röd passerar genom området.
 • Lundaskogen är skogsområdet mellan Tillbergaleden och Badelundavägen. Vissa räknar även med  skogen väster om Tillbergaleden fram till Finnslätten till Lundaskogen. Eftersom Lundavägen ligger på den sidan av Tillbergaleden känns det inte helt fel.
 • Kristallbrottet är ett vattenfyllt stenbrott inne på Swerocks område nordöst om Romfartuna. MTB-leder från Västerås till Sätra-Brunn passerar igenom området. Lederna är inte uppmärkta så det är stor variation på vägvalen. Kritallbrottet är en populär badplast för boende i närområdet. Grusväg finns fram till brottet men en bom med oklara öppettider hindrar många från att ta sig fram bilvägen.  Med MTB är det dock lätt att ta sig dit för en badpaus med dykning från klipporna.
 • Sandgroparna är de badgropar som ligger på östra sidan av Salavägen. Den mest kända är Hallsta grusgrop som även går under namnet Badgropen i Vad.
 • Orientalen ligger på norra sidan av norrleden vid Önstavägen och är klubbstuga för  Västerås Orienteringsklubb. Orienteringsstugan är ofta samlingsplats för Västerås Cykelklubbs utflykter och även startplats för MTB lederna Rönnby Röd och Rönnby Svart.
 • Åsen avser den upphöjda ås som leder från Björnöbron längs med flygfältet och sedan via Badelunda kyrka bort till Tillbergaleden vid malmabanan.
 • Burger king är en populär samlingsplats för cykling på åsen. Tänk på att det är Burger king på Finnslätten/Lugna gatan som avses och inte den på Erikslund.

 

MTB-kurser och träningsgrupper

Det finns några olika aktörer  i Västerås som erbjuder MTB-kurser och gemensamma träningspass.

 • Aktivt Uteliv finns på Björnögården och anordnar MTB-kurser på Björnön. De har även cyklar för uthyrning samt anordnar företagsevenemang där du kan cykla MTB med dina kollegor.
 • Friluftsfrämjandet Västerås anordnar regelbundet MTB-cykling i grupp. Det finns ett antal olika träningsgrupper att välja på beroende på din teknik och kondition.
 • Västerås Cykelklubb har en MTB-sektion som året runt bedriver träning för vuxna.Det finns ett antal olika träningsgrupper att välja på beroende på din teknik och kondition.