MTB

MTB i Rättvik

Har cyklat mörksuggejakten tidigare men nu har jag även besökt Rättvik för att på egen hand utforska deras fina MTB-leder. Jag gillar verkligen att cykla mountainbike i Rättvik, särskilt på de fantastiska lederna som utgår från Jarlstugan där det finns bra möjlighet för parkering plus möjlighet att fylla på vatten. det finns även omklädningsrum och toaletter men det har varit varierat genom åren om de är öppna eller inte. lederna i Rättvik är verkligen en upplevelse att ge sig ut på då de är varierande och utmanande stigar med mestadels packad sand som underlag. Här är några av de MTB-leder som finns i Rättvik:

  • Farfarsleden, 16km. Det tekniskt lätta underlaget gör leden till en bra led för dig som nyss börjat med MTB, likväl passar leden bra för erfarna cyklister som vill njuta av Rättviksterrängen. Stigarna är många och svängar och kurvor gör att det känns som du ibland möter dig själv. Helt enkelt en rolig led!
  • NCC leden, 6km. Banan går på snabba lättcyklade stigar som slingrar sig runt uppe på Jarlstugans tallhed. Inga större svårigheter finns på banan men farten blir lätt hög på tallheden så det gäller att ha koll på alla svängar.
  • Teamsportialeden, 23km. Leden liknar Farfarsleden med tekniskt lätta underlag men innehåller mer cykling längs med Enån och mer grusväg, Detta gör leden till en bra led för dig som gillar långlopp men vill ha en del utmaningar i skogen.
  • Lilla Mörksuggejaktsbanan, 3,5km. Leden följer banan som används av ungdomarna under Lilla Mörksuggejakten. En bana som i hög fart blir riktigt jobbig med många korta backar och snabba kurvor. Det fungerar också bra att köra leden i lugnt tempo, perfekt att samtidigt öva på kurv- och backtekninken.
  • Dala Ledstång o snickeri leden, 9km. Gillar du backar, välj denna leden. Banan går upp och ner på mestadels teknsikt lätta stigar. Några svårare partier finns i längs vägen, ”lerhålet” och några branta
  • Canonleden, 5km. Jarlstugans tuffaste led byter namn och heter numera Canonleden. Passar bra som intervallbana för vana cyklister, eller för dem som söker en fysisk utmaning. Hög puls utlovas och vissa partier är tekniskt krävande.

När du inte cyklar, finns det också många sevärdheter att utforska i Rättvik. Här är några av mina favorittips:

Långbryggan i Rättvik är en ikonisk landmärke och en av Sveriges längsta bryggor. Den sträcker sig ut över Siljan-sjön och erbjuder en spektakulär vy över det vackra landskapet. Bryggan är cirka 628 meter lång och är populär bland både turister och lokalbefolkningen. Det är en perfekt plats att promenera, njuta av solnedgången eller ta vackra fotografier. Långbryggan är verkligen en symbol för Rättvik och en plats som lockar besökare från när och fjärran.

Tällberg är en charmig by belägen vid Siljan-sjöns västra strand, i närheten av Rättvik. Med sin idylliska och pittoreska atmosfär har Tällberg blivit ett populärt resmål för besökare som vill uppleva det genuina svenska landsbygdslivet. Byns traditionella röda stugor, omgivna av grönskande ängar och skogar, ger en förtrollande känsla av gammaldags charm. I Tällberg ligger det ett flertal fina hotell med spa, bra mat och fantastisk utsikt över Siljan.

Rättvik har verkligen mycket att erbjuda, både för mountainbike-entusiaster och för dem som är intresserade av kultur och sevärdheter. Det är en plats där jag verkligen trivs och alltid ser fram emot att återvända till.