Skavsår vid MTB

Att få skavsår i samband med cykling kan totalt förstöra upplevelsen av fina leder, roliga utmaningar och vacker natur. Speciellt vid cykling i terräng med många rötter och stenar rör sig rumpan väldigt mycket över sadeln och riskerar att skapa skavsår. Förutom det mest självklara tipset med att skaffa ett par cykelbyxor har jag sammanställt några tips som hjälp mig att slippa skavsår.

  • Använd inga underkläder under cykelbyxorna.
  • Tvätta cykelbyxorna efter varje pass för att få bort svett och bakterier som annars kan skapa irritation på huden. Ha gärna två par cykelbyxor för att kunna varva mellan dem om du tränar ofta.
  • Ta hjälp av en cykelbutik att mäta vilken bredd du ska ha på sadeln. Om måttet inte stämmer med den sadel du har på din MTB så är det värt pengarna att köpa en ny sadel med rätt bredd.
  • Smörj in utsatta ställen och insidan av dina cykelbyxor med byxfett innan cykelpassen.
  • Smörj regelbundet in huden på utsatta ställen med Medevi Ringblomsalva eller liknande för att hålla den mjuk och elastisk.

 

Skavsår kan förvandla en underbar cykeldag till en mardröm. Läs tipsen som hjälpt mig att slippa sadelskav vid cykling.

Till sist en sammanställning av produkter som hjälper dig att undvika sadelskav från din cykel. Produkterna finns att köpa i ett flertal cykelbutiker eller direkt via tillverkarnas webbplatser.

  • Byxfett Assos Chamois Crème är ett fuktgivande byxfett som reducerar friktion, motverkar inflammation, säkerställer komforten och svalkar huden lätt. Byxfettet har  även antibakteriella egenskaper. Att börja använda byxfett är nog den sak som gjort störst nytta för mig för att i princip helt slippa skavsår i samband med långa MTB-pass i skogen.
  • Byxfett Morgan Blue Solid Chamois Cream har jag inte provat men ska ha samma egenskaper som byxfettet Assos Chamois. Verkar finns på fler butiker än Assos Chamois så ta det som finns i den butik där du handlar dina cykelprylar.
  • Medevi Ringblomsalva Tea tree marknadsförs som rumpräddaren för sin förmåga att motverka skavsår vid långa träningspass i skogen träning eller vid långlopp som ex Cykelvasan, Bockstensturen och Långa Lugnet. Den hjälper även till vid återhämtning för huden efter MTB-pass över stock och sten där din rumpas rörelser skapat skav från sadeln.