MTB

MTB i Västmanland

I Västmanland finns det tyvärr inte någon läns-sammanhållande MTB-organisation i stil med betydligt bättre grannlänen Dalarna och Örebro som med Biking Dalarna respektive Bergslagen Cycling utklassar Västmanland gällande utbud, uppmärkning och information för oss mountainbikecyklister. Det finns dock markerade MTB-leder i samtliga av Västmanland kommuner så den som vill cykla montainbike i länet har en del att välja på. Tipsar även om en del stigar som inte är uppmärkta med som lämpar sig för mountainbike.

Platser i Västmanland där det finns markerade MTB-leder. Tipsar även om en del stigar som inte är uppmärkta med som lämpar sig för mountainbike.

  • Fagersta har en 2 km lång terrängbana vid Fageråsen. Banan är en anpassad efter olika kunskapsnivå, från amatör till mer avancerad åkare.
  • Hallstahammar har två banor för mountainbike. MTB-spåren är tre och fem kilometer långa och ligger vid motionscentrum i norra delen av Hallstahammar, strax öster om bostadsområdet Duvhällarna.
  • Heby tillhör formellt inte Västmanland längre men får vara med på den här listan ändå eftersom de har i mitt tycke den bästa MTB-leden på rimligt avstånd från Västerås. Start är vid motionsspåren i Heby och MTB-leden är bra uppmärkt så det är inga problem att hitta runt. Spåret i Heby går till stora delar genom fin tallskog på hårda sandstigar utan svåra tekniska partier. På några ställen är det rätt mycket rötter men det är inga svåra hinder så det är ett perfekt MTB-spår för dig som vill cykla på stig men ändå hålla ett bra tempo.
  • Köping har tre spår för mountainbike där Johannisdalsspåret och Karlbergsspåret är lättcyklade och Skoftestaspåret lite mer tekniskt utmanande. De tre spåren ligger centralt i Köping och är uppmärkta. Det finns även skyltade förbindelser mellan spåren.
  • Norberg är värd för Västmanlands största MTB-lopp med den 70 kilometer långa Engelbrektsturen. Sträckan för loppet är markerad året om och vill du inte cykla  70 km finns en variant på 40 km. Start är på Centralskolans parkering och leden går på en blandning av grusväg och stigar. Leden är relativt backig runt Klackberg som även är en alternativ startplats.
  • Sala har en 7 kilometer lång mountainbikeled med start vid Sala Silvergruva. Knetkleden som är namnet på spåret är klassad i röd svårighetsgrad och går genom den gamla gruvmiljön. I skogarna vid Sätra Skidstadion i närheten av Sätra Brunn finns det fina stigar men med sporadisk uppmärkning.
  • Skinnskatteberg har fyra MTB-leder vid Masbo plus en 9 kiometer lång grusrunda.
  • Surahammar har ett 8,8 km långt MTB-spår med start från Skjutbanevägen söder om Surahammar Golfbana. Sväng av riksväg 66 till höger vid skylt skjutbana strax innan du kommer fram till Surahammars golfbana om du kommer från Västerås. I Surahammar finns även ett flertalet etapper av bruksleden som till stora delar är cyklingsbar.
  • Västerås har ett flertal uppmärkta MTB-leder vid Rocklunda, Rönnby, Skultuna och Gäddeholm plus ett stort utbud av stigar som ej är uppmärkta. Har gjort en separat sammanställning för MTB-lederna i Västerås där jag bättre beskriver startplatser och hur du hittar spåren.

Sammanfattningsvis finns det i Västmanland en del uppmärkta leder men den absolut största delen består av stigar som ej är uppmärkta. Ett tips är att skapa ett konto på Strava där du sedan på webbsida och app kan se ofta cyklade sträckor runt om i Västmanland.

Cykla på Bruksleden

Bruksleden är en omkring 250 kilometer lång vandringsled som till stora delar går i Västmanland från Västerås i söder till Norberg i norr. Bruksleden är indelad i 27 etapper med varierande längd och leden är uppmärkt med orange markering på träd och stenar. Det är tillåtet att cykla på Bruksleden så länge du inte skadar naturen och stigarna så vid allt för blött underlag kan det vara bra att avstå cykling på leden. Dock är många av etapperna väldigt svårcyklade på grund av stenig terräng. Jag har oftast vandrat på Bruksleden och de etapper jag tror är mest cyklingsbara är fram för allt de som går i Skinnskattebergs och Fagerstas kommuner. Till exempel etapp 17 mellan Bockhammar – Borntorpet, etapp 22 mellan Örtjärnen – Högbyn samt etapp 22 som är Landsberget runt med start i Trummelsberg.

Saknar du någon MTB-led?

Om du har tips på fler markerade MTB-spår i Västmanland så skicka gärna dina tips till mig. Tar även gärna emot tips på stigar som lämpar sig väl från cykling.