Jag har nu cyklat MTB i ungefär sju år och känner att jag år för år blir bättre tränad och även lite bättre på de tekniska delarna av cyklingen. Men gällande tekniken så har jag länge insett att det finns väldigt mycket att lära så när jag fick några dagar över i sommar började jag googla efter MTB-kurser. Letade kors och tvärs i området Västmanland, Dalarna, Örebro och Stockholm och hittade en del arrangörer av kurser men det mesta var helgläger i maj och juni vilket redan hade passerat.  Bytte då strategi och gick in på hemsidorna för de MTB-anläggningar jag hade koll på vilket vad Högbo MTB Arena, Säfsen och Lugnet. På den sistnämnda hittade jag en länk till Toppfysik och där fanns det jag sökte. Efter en snabb mailkonversation var jag inbokad på en två timmars privatlektion med Fredrik Ericsson. En cyklist med lång erfarenhet av att lära ut MTB-teknik och han har även skrivit boken Cykelträning – träningslära för landsväg och MTB.

På kursdagen träffade jag Fredrik på Lugnet i Falun och vi cyklade iväg upp mot skogen. Där gjordes en kort kontroll av cykel och jag fick de första tipsen i form av några justeringar gällande cykeln, bland annat gällande däcktrycket och placeringen av bromshandtagen. Sedan drog vi igång med teknikträningen där jag både uppför och nerför cyklade över rötter och stenar med löpande tips på förbättringar. Efter ett tag med träning på stigar stannade vi till på en grusplan där kursen gick vidare med balans- och hoppövningar. Det var grymt lärorikt att få prova på olika övningar som jag sedan kan fortsätta träna på här hemma. Att stå stilla är inte alls så lätt som man kan tro, även om både stillastående och hoppande såg väldigt enkelt ut när Fredrik visade.

Ett annat moment som vi tränade på var att åka ner för branta partier, mitt första försök gick riktigt uselt och slutade efter dålig balans med en vurpa. Men skam den som ger sig och på andra försöket kom jag ner under kontroll. Som en skön avslutning körde vi några av de fantastiska MTB-leder som Falu Stigcyklister byggt på Lugnet och andra ställen i Falun.

Sammanfattningsvis var det en grymt lärorik kurs som jag rekommenderar alla som cyklar MTB. Jag lärde mig väldigt mycket direkt och fick dessutom väldigt mycket övningar som jag kan genomföra på egen hand här hemma i Västerås. Två dagar efter kursen körde jag Engelbrektsloppet i Norberg där jag förbättrade min tid med runt 20 minuter från året innan. Helt enkelt en helt underbart bra MTB-helg!

Om MTB-instruktören Fredrik Ericsson

Fredriks karriär som tävlingscyklist, inom cykelcross, landsväg, mountainbike och velodrom, spände över åren 1993 till 2014. Meritlistan innehåller över 20 SM-medaljer, topp 20 placeringar vid VM samt segrar i klassiska lopp som CykelVasan och Birkebeinerrittet.