Min hemstad Västerås är en av Sveriges äldsta städer ochhar en rik historia som sträcker sig över tusentals år. Staden har varit en betydande plats genom åren och har därför en mängd historiska platser som besökare kan upptäcka och utforska. Från vikingatida fornlämningar till medeltida kyrkor och industriella monument från 1800-talet, finns det mycket att upptäcka för den historieintresserade i Västerås.

Västerås domkyrka

Västerås domkyrka är en av stadens mest imponerande byggnader och har funnits på platsen sedan 1200-talet. Kyrkan har en fascinerande historia och är ett exempel på gotisk arkitektur. Besökare kan beundra de stora valven, imponerande glasmålningar och medeltida skulpturer.

Anundshög

Anundshög är en viktig fornlämning som ligger cirka 3 km från Västerås centrum.  Besökare kan promenera runt området och beundra den imponerande högen, såväl som de mindre gravarna och stenarna runt omkring. Den stora gravhögen ”Anundshögen” anses vara Sveriges största gravhög. Den byggdes någon gång under tiden 500–1050 e och bildar ett storslaget monument tillsammans med två närliggande skeppssättningar. Runtom finns ett stort gravfält. Platsen har länge varit en samlingsplats och knutpunkt för kommunikationer. Under järnåldern markerades vägen förbi platsen med resta stenar och ett unikt runstensmonument.

Engsö slott

Engsö slott är en imponerande byggnad som ligger på en ö i Mälaren. Slottet byggdes under 1600-talet och har en lång och fascinerande historia. Besökare kan ta en guidad tur på slottet, promenera runt på den vackra trädgården och njuta av den fantastiska naturen på öns olika vandringsleder.

Västerås slott

Västerås slott är en imponerande byggnad som byggdes på 1500-talet. Slottet har en rik historia och har genom åren använts som både bostad och försvarsanläggning. Västerås slott är en slottsbyggnad belägen intill Svartåns mynning och var ett kungligt residens under Vasatiden. Slottet uppfördes under 1100-talet och blev ombyggt under Gustav Vasas regering 1540–1544. Slottet är idag residens för Landshövdingen i Västmanlands län

Kyrkbacken

Kyrkbacken är en av Västerås äldsta och mest historiska platser. Det är en charmig stadsdel med många välbevarade byggnader från 1600-talet och framåt. Kyrkbacken är ett populärt område för konstnärer av olika slag och man kan göra guidade vandringar bland husen och få en föreställning om hur livet en gång tett sig här.