SEO

Snapback av domäner

Snapback är en tjänst som erbjuds av ett fåtal domän-aktörer och innebär en automatisk hantering av att registrera en domän i samband med att den frisläpps. Anledningen till att den domän släpps fri kan bland annat vara att ett bolag gått i konkurs, ägarens har missat att förnya den eller helt enkelt att den tidigare ägare tappat intresset för domänen.

Kontroll av domänens SEO-värde

Om ditt syfte med att genomföra en snapback av en domän primärt är SEO-relaterat kan det vara bra att kontrollera domänens auktoritet och länkprofil innan du klickar på köpknappen. En del snapback-aktörer listar auktoritetsvärden i listorna med domäner men inte alla gör det så det är bra att göra detta på egen hand. Tre av de värden som kan vara bra att kontrollera är de tre nedan.

  • Domain Rating (DR) är Ahrefs beräknade värde för en en domäns auktoritet. Skalan är från noll till hundra och desto högre en webbplats Domain Rating (DR) är desto starkare och mer auktoritativ är den. Använd Ahrefs Website “Authority” Checker för att kontrollera domänens domain rating.
  • Trust flow (TF) från Majestic liknade Domain Rating och återspeglar kvaliteten på de webbplatser som länkar till domänen och därmed ger ett värde på domänens trovärdighet. Besök majestic.com för en kostnadsfri kontroll av domänens Trust flow.
  • Citation Flow (CF) från Majestic återspeglar ett värde för volymen av länkar in till en webbplats har och kan överföra till en annan webbplats genom länkar. Besök majestic.com för en kostnadsfri kontroll av domänens Citation Flow.

Svenska företag som erbjuder snapback

Det finns ett gäng svenska aktörer inom snapback av domäner. Gemensamt för alla är att de enbart tar betalt vid lyckad snapback vilket gör att du kan beställa via flera aktörer parallellt om det är en domän som du verkligen önskar få äga. De flesta aktörer använder holländsk auktion som prismodell vilket gör att priset blir billigare ju närmare frisläppningsdatumet man kommer. Eftersom varje aktör vid snapback enbart kan sälja en domän till en köpare är det den som först väljer att köpa som får domänen om just den aktuella aktörer hinner först när domänen blir tillgänglig för registrering. Några aktörer erbjuder även en billigare variant som kallas bulkregistrering där du inte utlovas ensamrätt på den domänen så eventuell snapbackregistrering går före i prioritet plus att domänen lottas ut bland de som ansökt om en domän via bulkregistrering.

  • Weblovers
  • Egensajt.se
  • Rymdweb
  • Domaininfo
  • Webb.se

Att tänka på är att samtliga aktörer kräver att du i förväg skapar ett konto som granskas manuellt så se till att registrera ett konto i god tid innan den domän du vill registrera förfaller.