Mat & dryck

Jag bloggar om vin, whisky, restauranger och annat som är relaterat till mat och dryck.

Mat & dryck

Orangeviner

Orange vin är både ett extremt gammalt och ett relativt nytt fenomen då den cirka 8000 år gamla metoden att göra vin nu åter blivit populär i samband med att naturviner fått ett uppsving. Orange vin är egentligen ett vitt vin som tillverkats enligt den metod som används för röda viner. Det vill säga att druvornas skal är med under jäsprocessen och på så vis bidrar med både färg och tanniner.

Read More
Mat & dryckWhisky

Svenska whiskydestillerier

Från det att Mackmyra startade upp det första svenska whiskydestillerier i modern tid så har utbudet löpande fyllts på med destillerier utspridda över hela Sverige. Här har jag gjort en sammanställning av de svenska whiskydestillerier som jag känner till och som fortfarande är aktiva.

Read More
Mat & dryckVästerås

Sjökrogen i Västerås

Sjökrogen är fortfarande det namn som många använder för den restaurang som ligger vid gästhamnen/lögarängen i Västerås. Egentligen är Sjökrogen namnet på den gamla krog som låg på samma plats men som brann ner för några år sedan. Numera är namnet på restaurangen Mälarkrogen och inte Sjökrogen men det kommer nog ta några år för dem att jobba bort det gamla namnet.

Read More
Mat & dryckVästerås

Pråmen i Västerås

Vi på QuickNet webbyrå har idag lanserat en ny webbplats till restaurang Pråmen som öppnar nästa vecka. Som namnet antyder så är det en nystart på den gamla Pråmrestaurangen som stängde för runt 10 år sedan och som ligger kvar vid samma plats i Västerås hamn. Efter en tid med renoveringar så är det nu alltså dags för en nyöppning och utbudet av restauranger i Västerås utökas därmed ytterligare. Ihop med  restaurangerna på nyöppnade Steam Hotel så gör Pråmen att det nu finns ett helt gäng med restauranger längs med mälarstranden.

Read More
Mat & dryckVästerås

Matvandring i Västerås

Gick idag på min första matvandring i Västerås, eller egentligen min första matvandring över huvud taget. En matvandring går ut på att man i sällskap med en guide besöker ett antal restauranger i en stad. På varje restaurang får man ett smakprov från deras meny och en tillhörande dryck. Här i Västerås arrangeras matvandringen av Bra-AW och en extra bonus med den är att hela deltagaravgiften går till välgörande ändamål som idag var Västerås Stadsmission.

Read More
Mat & dryckVästerås

Mexikansk restaurang i Västerås

Utbudet av restauranger i Västerås fortsätter att förbättras, det senaste tillskottet är egentligen inte en ny restaurang men Lobbybaren på Hotel Plaza har helt gjort om kvällskonceptet och kör nu vällagad mexikansk mat. Bakom den nya menyn står kockarna på hotel Plaza plus Christoffer Magnusson Domeij från The Nutmeg House i Västerås. Jag fick möjligheten att prova ett urval från menyn för några veckor sedan och det var riktigt gott så jag ska absolut besöka restaurangen nu när de har öppnat.

Read More
Mat & dryckVästerås

The Nutmeg House – Christoffers mat i Västerås

Igår gästade jag och ett gäng vänner kocken christoffers och hans hemmarestaurang The Nutmeg House i Västerås. Med hemmarestaurang menas att man gästar huset Christoffer och hans familj bor i och där serveras man en 5 rättersmeny som är hemlig för dig som gäst. Utöver de 5 rätterna så serveras snacks till fördrinken och kaffegodis till kaffet.

Read More
Mat & dryckVästerås

Coppersmiths mikrobryggeri i Västerås

Ikväll var jag på bolagsstämma på Coppersmith’s som är ett mikrobryggeri i Västerås. Det där med mikrobryggeri är dock lite felvisande då det är relativt stort men det finns ju förvisso inte heller någon bestämd regler för vad som räknas om mikrobryggeri. Coppersmith själva pratar hellre om craft beer, d.v.s hantverksmässigt tillverkad öl. Det som skiljer Coppersmith från andra mikrobryggeri är att de även har en egen burklinje, vid sidan om flasklinjen. Coppersmith anser att burk är en smart förpackning och jag håller med. Den är lätt, släpper inte in något ljus och är återvinningsbar. Bryggerier gör en hel del goda öl och mina två favortier är The Queen’s Pale Ale.

Read More
Mat & dryck

Salt med eller utan Jod?

Hamnade i en rätt märklig diskussion med en annan kund på ICA idag angående Salt med eller utan Jod. Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Rekommenderat dagligt intag är för barn 40-120 μg samt för män och kvinnor 150 μg (gravida/ammande 175/200 μg). Brist på Jod kan orsaka en rad bristsjukdomar och ge störningar i kroppens ämnesomsättning. Jod i saltet är också en förebyggande åtgärd mot cancerrisker orsakade av radioaktivitet, så om du bor nära ett kärnkraftverk eller i Gävle eller åt mycket älgkött och svamp i samband med Tjernobylkatastrofen så är den röda burken (med jod) en bra idé.

Read More