Mat & dryck

Ny webbplats till vinklubben The Wine Room

Vi på webbyrån där jag jobbar har lanserat en ny webbplats till vinklubben The Wine Room. På webbplatsen presenteras vinerna från några olika bolag som importerar viner för försäljning på Systembolaget. På webbplatsen vi byggt går det att plocka ihop en varukorg med viner som man vill köpa och sedan via ett klick kan man gå vidare till  Systembolaget för att slutföra beställningen. Vinerna levereras sedan till den butik du valt. 

Svenska poddar om vin

En sammanställning av de svenska poddar om whisky som jag regelbundet lyssnar på.

Svenska whiskydestillerier

Antalet svenska whiskydestillerier ökar hela tiden och även om jag är intresserad av whisky så har jag inte riktigt hängt med i utvecklingen. Såg av en slump att det öppnats ett whiskydestillerie i Årgäng som jag aldrig hört talas om. Jag satte mig därför och letade runt för att se om det var något mer jag missat.

Pråmen i Västerås

Vi på QuickNet webbyrå har idag lanserat en ny webbplats till restaurang Pråmen som öppnar nästa vecka. Som namnet antyder så är det en nystart på den gamla Pråmrestaurangen som stängde för runt 10 år sedan och som ligger kvar vid samma plats i Västerås hamn. Efter en tid med renoveringar så är det nu alltså dags för en nyöppning och utbudet av restauranger i Västerås utökas därmed ytterligare. Ihop med  restaurangerna på nyöppnade Steam Hotel så gör Pråmen att det nu finns ett helt gäng med restauranger längs med mälarstranden.

Matvandring i Västerås

Gick idag på min första matvandring i Västerås, eller egentligen min första matvandring över huvud taget. En matvandring går ut på att man i sällskap med en guide besöker ett antal restauranger i en stad. På varje restaurang får man ett smakprov från deras meny och en tillhörande dryck. Här i Västerås arrangeras matvandringen av Bra-AW och en extra bonus med den är att hela deltagaravgiften går till välgörande ändamål som idag var Västerås Stadsmission.

Mexikansk restaurang i Västerås

Utbudet av restauranger i Västerås fortsätter att förbättras, det senaste tillskottet är egentligen inte en ny restaurang men Lobbybaren på Hotel Plaza har helt gjort om kvällskonceptet och kör nu vällagad mexikansk mat. Bakom den nya menyn står kockarna på hotel Plaza plus Christoffer Magnusson Domeij från The Nutmeg House i Västerås. Jag fick möjligheten att prova ett urval från menyn för några veckor sedan och det var riktigt gott så jag ska absolut besöka restaurangen nu när de har öppnat.

Whiskybilder

Efter ett väldigt långt fotouppehåll har jag nu tagit mig ut på två fototuren med whisky som tema och motiv.

The Nutmeg House – Christoffers mat i Västerås

Igår gästade jag och ett gäng vänner kocken christoffers och hans hemmarestaurang The Nutmeg House i Västerås. Med hemmarestaurang menas att man gästar huset Christoffer och hans familj bor i och där serveras man en 5 rättersmeny som är hemlig för dig som gäst. Utöver de 5 rätterna så serveras snacks till fördrinken och kaffegodis till kaffet.

Besök på Gammelstilla Whisky

Efter ett stort antal whiskyresor till Skottland besökte jag igår för första gången ett svenskt whiskydestilleri. Efter det att Mackmyra startade i slutet av nittiotalet har nu ett drygt tiotal destillerier tillverkning av svensk whisky. Gårdagens utflykt gick till Gammelstilla Whisky utanför Torsåker i Gästrikland. Whiskydestilleriet ligger i enormt vacker bruksmiljö på Gammelstilla Bruk ett bruk med en historia från 1650-talet.

Coppersmiths mikrobryggeri i Västerås

Ikväll var jag på bolagsstämma på Coppersmith's som är ett mikrobryggeri i Västerås. Det där med mikrobryggeri är dock lite felvisande då det är relativt stort men det finns ju förvisso inte heller någon bestämd regler för vad som räknas om mikrobryggeri. Coppersmith själva pratar hellre om craft beer, d.v.s hantverksmässigt tillverkad öl. Det som skiljer Coppersmith från andra mikrobryggeri är att de även har en egen burklinje, vid sidan om flasklinjen. Coppersmith anser att burk är en smart förpackning och jag håller med. Den är lätt, släpper inte in något ljus och är återvinningsbar. Bryggerier gör en hel del goda öl och mina två favortier är The Queen’s Pale Ale.

Svensk whisky

Svenska staten gjorde under 60-talet gjorde ett kort försök med att starta tillverkning av svensk whisky men den riktiga starten till den svenska whiskyproduktionen var när Mackmyra öppnande kranarna runt milleniumskiftet. Efter det har det regelbundet öppnat destillerier som tillverkar svensk whisky. De flera destillerierna är väldigt små och säljer i princip enbart sin whisky via försäljning av hela fat, oftast i storleken 30 liter.

Bruichladdich octomore är världens rökigaste whisky

Under min whiskyresa till Islay i Skottland förra veckan provsmakade jag och köpte en flaska av världens rökigaste whisky, nämligen Bruichladdich octomore. Rökigheten i whisky kommer från hur länge kornet röks med torv under torkningen och för octomore är det …