Det är inte så att vi planerar för konkurs. / Åke Norström

För en gång i ordningen som jag varken kan eller vill räkna till drar det åter igen in mörka ekonomiska moln över Leksands IF. Det som startade som ett rykte på sociala medier i morse  fick till slut ordföranden Åke Norström att ställa upp i en intervju för DT.se. Om tanken var att lugna klubbens oroliga men härdade fans tror jag att det fick motsatt effekt.

Själv blir jag mest trött på att klubben gång på gång drar på sig utgifter som ska betalas med inkomster som inte är realistiska. Till exempel att det aktuella publiksnittet är 17% sämre än det budgeterade.

Jag räknade snabbt på det där och kom fram till att vi har tappat omkring 1,5 miljoner kronor i publikintäkter redan, säger Åke Norström.

Att klubben budgeterar med 4800 personer i snitt känns som dålig förankring i verkligheten. Att det efter två säsonger i SHL med riktigt usel avslutning skulle bli en rejäl svacka i intresset borde många kunnat räkna ut. När spelschemat dessutom gör att Leksands normalt bästa publikdagar fredag-lördag innebär matcher mot Sundsvall, Asplöven och Oskarshamn blir ju saken inte direkt bättre. Inget ont om de berörda lagen men det är inga lag som lockar stora skaror av fans att göra den för många långa färden till Tegera.

Det finns alltid sätt att få tag i pengar. Men, vi måste hitta rätt spelare. Om vi gör det finns det alltid folk som är villiga att hjälpa till.

Att vi hela tiden ska hämta nytt när det går lite emot har kostat Leksand enorma summor pengar. Fortsätter det finns inte Leksand längre.

De två citaten kommer från sportchefen Tore Jobs och är sagda med en månads mellanrum. De sammanfattar ganska väl klubbens vinglande budskap och handlingar där speciellt värvningar känns extra dåligt. Om jag minns rätt sa Tore för ett tag sedan något i stil med, vi behövde värva 15 spelare och då kan man räkna med att 10 blir lyckade, nu blev det sämre än så. Om det stämmer så är det dels skrämmande att målsättningen är att lyckas med 67% av besluten och kanske än mer skrämmande att resultatet blev ännu sämre.

Det förra Globenderbyt var en fantastisk match på många sätt men jag är skeptisk till att den åter kommer bli den succé som det var då med runt gav en miljon kronor i vinst för Leksand. Att dra igång ett projekt som säkert tar en hel del tid en säsong där organisationen måste ställas om från SHL-nivån känns dessutom inte helt genomtänkt. Att båda dalaklubbarna skulle presentera sämre än väntat kunde ju ingen veta när avtalet skrevs och nu är det säkert för sent att backa ur så då är det bara hoppas på att jag har fel och Globen åter fylls av segerfirande Leksingar.

Jag är för dåligt insatt i spelet bakom kulisserna för att peka ut exakt vad det är som inte fungerar i klubben men något har varit väldigt fel väldigt länge, frågan är hur länge till det kan vara fel innan det är över på riktigt.

Tobias Barkskog
Medlem, nybyggare, aktieägare och supporter till Leksands IF