MTB -Svettiga ögon

Att svett från pannan rinner ner i ögonen och skapar irritation kan inte bara svida utan också vara ett riskmoment då det gör att du ser sämre. Att löpande torka bort svett som rinner ner mot ögonen är ett alternativ men det finns hjälpmedel som är både säkrare och bättre. Jag hade länge problem med att svett rann ner i ögonen vid fram för allt cykelpass i varmt väder och vid cykling i terräng. Vid landsvägscykling har jag inte upplevt problemet då fartvinden gör att svetten forslas bakåt på huvudet. Samma princip används av pannbandet Gutr som jag använder och som fungerar fantastiskt bra.

Pannbanden från Gutr är tillverkat av gummi och består förutom av själva bandet av en skåra som gör att svetten från pannan rinner bakåt till nacken istället för ner i ögonen. Pannbandet från Gutr kostar mellan 150-200 kronor och säljs via deras egen webbplats plus via till exempel Amazon. Längden på bandet är lätt att justera för att få det att passa bra under cykelhjälmen och mitt tips är att ha det precis ovanför nedre kanten på hjälmen. Då transporteras den mesta svetten bort och du slipper få det tryck i pannan som kan uppstå om bandet ligger mellan hjälmen och pannan. Som sagt kostar Gutr en slant men jag tycker att det är värt varenda krona för att slippa torka svett från pannan och istället kunna fokusera på stenar, rötter, träd och andra cyklister vid tävlingar och träning.

Jag har enbart använt mitt Gutr-band i samband med cykling men det fungerar säkert precis lika bra för att avhjälpa problem med svett i ögonen vid de flesta typer av fysiska aktiviteter som till exempel padel, tennis, löpning och badminton.