Resor

Resa till fotbolls-EM i Toulouse

Efter några års uppehåll med fotbollsresor var det nu dags att åter resa iväg för att titta på fotboll.  Målet med resan var att se EM-matchen mellan Italien och Sverige på Stadium Municipal de Toulouse. Vi hade sökt biljetter till alla sveriges matcher och hade turen att få till en match, att det sedan blev i Toulouse krånglade till det lite resemässigt. Det inte var helt lätt att hitta några vettiga flyg dit så det blev 4,5 timmes väntan i Frankfurt på både ditvägen och hemresan.

Vi anlände torsdag kväll och åkte hem lördag morgon men han ändå se en del av staden. Stadskärnan är mysig med många fina hus och smala gränder fyllda med caféer och butiker. Torsdagskvällen tillbringade vi på Place du Capitole där många fans samlats för att kolla em-matcher, dricka öl och sjunga tillsammans. Efter det kaos som varit i en del av spelorterna var det skönt att se att svenskar, italienare och walesare ha roligt ihop utan minsta antydan till oreda.

På matchdagen tog vi en kort tur i fanzone innan vi gick ut till arenan. Gula tröjor fyllde vägarna ut mot Stadium Municipal och längs med vägarna stod det funktionärer och plis uppställda. Lite ovant att se poliser stå redo med automatvapen i samband med fotbollsmatcher men med det höga terrorhotet är det fullt förståeligt. Det var också noggranna kontroller på väg in till arenan men som vanligt struntade de helt i att kolla namnen på biljetterna. Tur det då vi hade fel namn på en av biljetterna. Det år då UEFA eller FIFA gör verklighet av hoten om att biljetterna är personliga kommer det bli massor av folk kvar utanför arenorna.

Själva matchen fick inte alls den spelbild som jag väntat mig. Italienarna sjönk hem och lät svenskarna föra spelet. Tyvärr blev det mest rullande inom det svenska laget och inte så många hotande anfall. Italienarna få anfall tog den svenska backlinjen hand om så länge det övriga laget orkade hålla sina positioner. Med runt en kvart kvar syntes det att det började bli större ytor i det svenska försvaret och med den individuella skickligheten hos motståndarna så höll det ju tyvärr inte heller hela vägen.  Stämningen på läktaren sjönk betydligt efter målet och fokus hamnade sedan på domarinsatsen under matchens slutminuter. Det var ett rätt moloket gult lämmeltåg som vandrade in mot de centrala delarna efter matchen.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=WY6poemfrVY[/embedyt]