Jag kan varmt rekommendera att investera i en MIPS-hjälm när man cyklar. För mig är säkerhet alltid högsta prioritet när jag cyklar, oavsett om det är på landsvägar eller i terrängen. MIPS-teknologin är ett innovativt skyddssystem som kan hjälpa till att minska risken för allvarliga huvudskador vid en eventuell olycka.

Den stora fördelen med MIPS-teknologin är att den hjälper till att minska rotationsrörelserna vid en kraftig stöt mot hjälmen. Detta är speciellt viktigt eftersom rotationsrörelserna kan orsaka hjärnskador som inte alltid är synliga. MIPS-teknologin gör det möjligt för hjälmen att röra sig lite grann och på så sätt absorbera de energier som kan skada hjärnan.

Att köpa en MIPS-hjälm är inte bara ett smart val ur en säkerhetssynpunkt, det är också ett klokt ekonomiskt beslut. Att investera i en kvalitetshjälm som är utformad för att skydda hjärnan kan hjälpa dig att undvika allvarliga skador och spara pengar på sjukvårds- och rehabiliteringskostnader. Även om MIPS-hjälmar kan vara något dyrare än traditionella cykelhjälmar, kan de ge ett extra lager av säkerhet som kan vara värt priset.

Så, om du vill ta din cykelsäkerhet på allvar och minska risken för allvarliga huvudskador, rekommenderar jag starkt att du investerar i en MIPS-hjälm.

Historien bakom Mips

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är en svensk uppfinning som har revolutionerat cykelhjälmsindustrin. Bolaget grundades i Stockholm år 2001 av personer med bakgrund inom medicinsk teknik, neurovetenskap och biomekanik. Deras mål var att skapa en bättre skyddsteknik för hjärnskador i samband med olyckor. Grundaren hade forskat på hjärnskador sedan början av 1990-talet och såg en tydlig brist i de dåvarande skyddsteknikerna. Han började tillsammans med de andra grundarna att experimentera med olika typer av skydd och kom fram till att en hjälm med en extra lager av skydd mellan hjälmskalet och huvudet kunde minska risken för hjärnskador vid sneda vinklar och vridmoment.

Under de första åren utvecklade MIPS ett patenterat system för att införliva detta extra skyddslager i cykelhjälmar. Bolaget samarbetade med flera av de stora cykelhjälmsmärkena, som Giro och Bell, för att integrera tekniken i deras produkter. MIPS-tekniken blev snabbt populär och efterfrågan växte över hela världen.

Sedan dess har MIPS fortsatt att utveckla och förbättra sin teknologi, och den används nu inte bara inom cykelhjälmar utan även inom skidhjälmar, hjälmar för motorsport och andra typer av skydd. Bolaget har fått flera priser och utmärkelser för sin innovation och har etablerat sig som en viktig aktör inom skyddsteknikbranschen. Bolaget fortsätter att arbeta för att förbättra skyddet mot hjärnskador vid olyckor och fortsätter att samarbeta med ledande hjälmtillverkare runt om i världen för att integrera deras teknologi i nya produkter.