MTB-kurs i Falun

Jag har nu cyklat MTB i ungefär sju år och känner att jag år för år blir bättre tränad och även lite bättre på de tekniska delarna av cyklingen. Men gällande tekniken så har jag länge insett att det finns väldigt mycket att lära så när jag fick några dagar över i sommar började jag googla efter MTB-kurser. Letade kors och tvärs i området Västmanland, Dalarna, Örebro och Stockholm och hittade en del arrangörer av kurser men det mesta var helgläger i maj och juni vilket redan hade passerat.  Bytte då strategi och gick in på hemsidorna för de MTB-anläggningar jag hade koll på vilket vad Högbo MTB Arena, Säfsen och Lugnet. På den sistnämnda hittade jag en länk till Toppfysik och där fanns det jag sökte. Efter en snabb mailkonversation var jag inbokad på en två timmars privatlektion med Fredrik Ericsson. En cyklist med lång erfarenhet av att lära ut MTB-teknik och han har även skrivit boken Cykelträning – träningslära för landsväg och MTB.

På kursdagen träffade jag Fredrik på Lugnet i Falun och vi cyklade iväg upp mot skogen. Där gjordes en kort kontroll av cykel och jag fick de första tipsen i form av några justeringar gällande cykeln, bland annat gällande däcktrycket och placeringen av bromshandtagen. Sedan drog vi igång med teknikträningen där jag både uppför och nerför cyklade över rötter och stenar med löpande tips på förbättringar. Efter ett tag med träning på stigar stannade vi till på en grusplan där kursen gick vidare med balans- och hoppövningar. Det var grymt lärorikt att få prova på olika övningar som jag sedan kan fortsätta träna på här hemma. Att stå stilla är inte alls så lätt som man kan tro, även om både stillastående och hoppande såg väldigt enkelt ut när Fredrik visade.

Ett annat moment som vi tränade på var att åka ner för branta partier, mitt första försök gick riktigt uselt och slutade efter dålig balans med en vurpa. Men skam den som ger sig och på andra försöket kom jag ner under kontroll. Som en skön avslutning körde vi några av de fantastiska MTB-leder som Falu Stigcyklister byggt på Lugnet och andra ställen i Falun.

Sammanfattningsvis var det en grymt lärorik kurs som jag rekommenderar alla som cyklar MTB. Jag lärde mig väldigt mycket direkt och fick dessutom väldigt mycket övningar som jag kan genomföra på egen hand här hemma i Västerås. Två dagar efter kursen körde jag Engelbrektsloppet i Norberg där jag förbättrade min tid med runt 20 minuter från året innan. Helt enkelt en helt underbart bra MTB-helg!

Om MTB-instruktören Fredrik Ericsson

Fredriks karriär som tävlingscyklist, inom cykelcross, landsväg, mountainbike och velodrom, spände över åren 1993 till 2014. Meritlistan innehåller över 20 SM-medaljer, topp 20 placeringar vid VM samt segrar i klassiska lopp som CykelVasan och Birkebeinerrittet.

Relaterade inlägg

  • Cykelvasan under 3:30 i år I år blir femte gången jag rullar över startlinjen i Cykelvasan och målet är satt till att komma i mål på en tid under 3.30. Det känns just nu helt realistiskt efter en helt en vinterträning som förutom en svacka på grund av ryggproblem hållits gång helt okej. Har även hunnit med en hel del pass ute och håller jag bara upp träningen nu under våren så kommer det kännas bra när semestern kommer. Vissa semesterveckor kommer det bli sparsamt med mountainbike men med andra fysiska aktiviteter på schemat ska jag inte tappa allt för mycket. De sista veckorna blir det sedan fokus på att hitta känslan och formen igen.
  • Däcktryck på cykelvasan I helgen som var cyklade jag för tredje gången cykelvasan mellan Sälen och Mora. Efter strul med punktering och däcktryck kom jag i mål på tiden 04:01:55.
  • Lerigt Långa lugnet I lördags var det dags för min tredje raka start i MTB-loppet Långa Lugnet i Falun. De senaste veckornas rika nederbörd hade förvandlat vissa sträckor till riktiga lerhål vilket gjorde att det riktigt svårcyklat. Oftast gick det bra att helt enkelt bara ta fart och trampa sig genom leran men ibland tog det helt enkelt stopp när däcken inte hittade något fäste. Med den här typen av underlag lider jag rätt mycket av att tekniken inte är tillräckligt bra för att våga hålla farten uppe. Men till stora delar är jag nöjd med loppet där jag slutade på plats 63 av 160 som kom i mål i motionsklassen. Lederna på Lugnet är fantastiskt roliga och jag se till att ta mig dit någon gång i sommar för att i torrt underlag trampa mig igenom de olika sträckorna.
  • Äntligen under 3.30 på cykelvasan Efter att under flera år i rad ha misslyckats med mål att köra cykelvasan under 3.30 så lyckades jag i år trampa i mål på 3:23:57 vilket jag är grymt nöjd med. Det kändes bra i princip hela vägen och det är ju skönt att få ett kvitto på att träning ger resultat. 
  • Downhill i Järvsö Efter några års uppehåll var det nu åter dags för två dagar med downhill på MTB. Denna gång besökte jag tillsammans med familjen Krogh Järvsö Bergscykel Park i natursköna Hälsingland. Anläggningen rekommenderas varmt för den som gillar downhill. Hela vistelsen var grymt bra, allt från boende och mat på Bergshotellet till leder och personal i backarna. Enda besvikelsen var det åskoväder som svepte förbi och stängde liften under dryga timmen men det kunde ju inte anläggningen lastas för. Att de inte vill ha folk i en sittlift om blixten slår ner har jag full förståelse för.

Ämnen: , , , , , , ,