Salt med eller utan Jod?

Hamnade i en rätt märklig diskussion med en annan kund på ICA idag. Plockade upp ett paket salt och stoppa ner det i korgen. Det startade följande:

 
Han: Ursäkta, vad är det för skillnad på salt med och utan Jod?
Jag: Det är jod i den ena (ett uselt svar)
Han: Jo, men vad är jod?
Jag: Ett grundämne (ett lite bättre svar)
Han: Vad gör det med kroppen?
Jag: Jadu, det var ju ett bra fråga (ett dåligt svar)
Han: Varför köper du utan jod?
Jag: Jag vet inte (ett ärligt svar)
Han: Okej, tack ändå


Efter en del googlande har jag lärt mig följande: Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Rekommenderat dagligt intag är för barn 40-120 μg samt för män och kvinnor 150 μg (gravida/ammande 175/200 μg). Brist på Jod kan orsaka en rad bristsjukdommar och ge störningar i kroppens ämnesomsättning. Jod i saltet är oxå en förebyggande åtgärd mot cancerrisker orsakade av radioaktivitet, så om du bor nära ett kärnkraftverk eller i Gävle eller åt mycket älgkött och svamp i samband med Tjernobylkatastrofen så är den röda burken (med jod) en bra idé. Man kan också vara överkänslig mot jod, därför finns det jodfritt salt.

Inte varje dag ett matinköp blir så lärorikt. Källorna för ovanstående fakta är av varierad kvalité så det ska inte ses som en absolut sanning.

Relaterade inlägg

  • Mount Everest whisky Efter senaste resan är whiskyhyllan påfylld med ett udda inslag i form av en Mount Everest whisky. Hade på förhand inga större förväntningar på denna whisky och priset på runt 35 kronor för 180 ml gjorde inte att de steg. Men då vi tillbaka i Katmandu provsmakade whiskyn visade den sig vara fullt drickbar med en rätt len smak.
  • Svenska poddar om ekonomi Med många timmar på motionscykeln eller till fots under promenader brukar jag oftast lyssna på någon intressant poddcast inom mina favoritområden samhälle, ekonomi, träning, marknadsföring eller webb. Här har jag listat några av de svenska poddar jag brukar lyssna på inom ekonomi.
  • Livvakten – Intressant och läsvärd Boken Livvakten, vägen till monarken är skriven av Daniel Webb och Anders Johansson och handlar om den förstnämndes liv i Stockholms undre värld.
  • Monstermatte av Liselott Barkskog Råkade av en slump se att min släkting Liselott Barkskog skrivit några matteböcker ihop med Stina Åkerblom. Har inte tittat i böckerna men Monstermatte beskrivs som en serie träningshäften där eleverna på ett strukturerat sätt tränar addition och subtraktion parallellt.
  • Recept på fiskburgare De senaste fem åren har jag tillbringar en vecka varje höst på fiskeresa i Norge. Fisket är oftast väldigt bra vilket gör att jag vid hemkomsten kan fylla upp frysen med bland annat torsk, makrill och sej. Torsken och makrillen brukar jag helt enkelt tillaga genom att steka filéerna i smör och i torskens fall även med ströbröd. Av sejen gör jag antingen fiskgratäng eller fiskburgare. Fiskekaker kallas de i norge och är både enkla och goda.

Ämnen: ,