Besök på Gammelstilla Whisky

Efter ett stort antal whiskyresor till Skottland besökte jag igår för första gången ett svenskt whiskydestilleri. Efter det att Mackmyra startade i slutet av nittiotalet har nu ett drygt tiotal destillerier tillverkning av svensk whisky. Gårdagens utflykt gick till Gammelstilla Whisky utanför Torsåker i Gästrikland.

Precis som Gammelstilla omsveper dig med sitt lugn och berör dina fem sinnen, vill vi också att hennes whisky skall beröra dig. Allt från det porlande ljudet när de ädla dropparna lämnar sin flaska och landar i glaset till den färg hon ger sin livets dryck. Upplevelsen skall vara total.

Så beskriver Gammelstilla själva sin miljö och whisky och det stämmer rätt bra. Whiskydestilleriet ligger i enormt vacker bruksmiljö på Gammelstilla Bruk ett bruk med en historia från 1650-talet. Anledningen till att jag åkte till Gammelstilla var att en väns pappa är delägare i ett fat där och jag blev medbjuden på provning av deras whisky som nu legat två år på sherryfat. Med tanke på den ringa åldern på whiskyn blev jag positivt överraskad av både smak och färg. Några års lagring till på faten så kommer det blir en riktigt god whisky. När vi kom till Gammelstilla började vi med att titta in på lagret och sedan i själva destilleriet. Allt är ytterst småskaligt så storleksmässigt är det stor skillnad mot de destillerier jag besökt tidigare. Till exempel Edradour som är Skottlands minsta är ofantligt mycket större än vad Gammelstilla är.

Pratade lite kort med de som jobbade där och strategin  är att i lugn, ro och ordning fortsätta utveckla whiskyn och bolaget. Fokus nu är på att utöka lagringskapaciteten då lagren börjar bli fulla. De tittar även på att på sikt sanera en fin gammal tegelbyggnad i området. Med läge direkt vid strandkanten skulle det i den byggnaden gå att göra en fantastisk bra lokal med whiskylagring i bottenvåningarna och provningsrum, boende och mötesrum längre upp.

Bolaget Gammelstilla Whisky AB omsatte 2015 847000 med en vinst på 167000 så det är inget stor bolag det här. Men det är nog en förståndig idé att utveckla bolaget i sakta mak istället för att göra det storskaligt. Som jämförelse så hade Mackmyra Whisky AB 2015 en omsättning på 62 miljoner men gick drygt 26 miljoner back.