Whiskyresor

Whisky är en av mina favoritdrycker, helst ska den avnjutas tillbakalutad i en fåtölj framför en öppen spis.  Jag dricker de flesta sorters whisky men favoriten är en len skotsk singelmalt. Favoritsorterna är Glengoyne, Glenmorangie och Old Pulteney.  En av mina vänner äger resebyrån Skottlandsresor som arrangerar whiskyresor till Skottland och jag har varit med på ett flertal resor för att prova ut nya resmål. En whiskyresa kan vara en resa där man man bara dricker whisky och besöker destillerier men går även bra att kombinera med andra aktiviteter. Jag skriver även om whisky och whiskyresor i min blogg.

Mina whiskyresor till Skottland

Caol Ila – Islay

Caol Ila blev det första destilleri som jag besökte på Islay då det låg i närheten av hamnen där båten från fastlandet la till. Vi gick en rundtur som var helt okej och vi fick bland annat provsmaka direkt ut jästunnorna vilket smakade lite som öl fast med torvsmak.

Bruichladdich – Islay

Här gick vi inte den vanliga rundturen utan fick en snabbguidning för att få möjlighet att fotografera för skottlandsresor som anordnar whiskyresor till Islay. Vi fick också provsmaka tre olika sorter med olika grader av rökighet, däribland Bruichladdich Octomore som är världens rökigaste whisky. Den var rätt god så det blev ett köp för självklart ska ett bra skåp med whisky innehålla den rökigaste.
Bruichladdich Whisky

Lagavulin – Islay

Lagavulin ligger på den södra kusten av Islay och här gick vi en riktigt bra rundtur där de gick igenom hela processen vid tillverkning av whisky.

Glengoyne – Highland

Glengoyne ligger cirka en timmes bussfärd norr om Glasgow på gränsen till det som räknas till Highlands. Mitt första besök på ett destilleri vilket var riktigt spännande och lärorikt. Den guidade turen tog cirka en timme och visade de olika momenten i framställning av Whisky. Rundturen börja med provning av deras whisky och en introduktionsfilm och slutade i whiskybutiken.
Glengoyne Whisky

Edradour – Highland

Edradour som är det minsta destilleriet i Skottland ligger utanför den lilla byn Pitlochry, vi åkte dit med tåg från Stirling vilket tog cirka två timmar. Destilleriet ligger några kilometer utanför byn så kommer du med tåg tar du dig antingen dit med taxi eller buss. Taxi kostade bara några pund och de kan även hämta dig så det är en bra lösning. Vi gick en rundtur vilket faktiskt var helt gratis och då ingick även en provsmakning av deras 10-åriga whisky. Rundturen som startade med en kort filmvisning var riktigt bra och de förklarade bra hur de olika delarna fungerade och berättade en del historier med varierande trovärdighet. Rundturen avslutades som vanligt i whiskybutiken.
Edradour Whisky

Auchentoshan – Lowland

Auchentoshan ligger i Glasgow och vi tog oss dit med en lokaltåg, det blev en bit och gå då det blev en omväg för att vi inte hade någon bra karta att gå efter utan bara en väldigt ungefärlig plats där destilleriet skulle ligga. Den guidade turen tog cirka en timme och visade de olika momenten i framställning av Whisky. Rundturen avslutandes med provning av deras whisky i en bar som låg ihop med butiken. Auchentoshan Whisky

Ardbeg – Islay

Gjorde ett besök på ardbeg i samband med en whiskyresa till Islay. Gick ingen rundtur utan tittade bara runt i butiken och provade såklart deras whisky.
Ardbeg Islay Whisky

Laphroaig – Islay

Gjorde ett besök på ardbeg i samband med en whiskyresa till Islay. Gick ingen rundtur utan tittade bara runt i butiken och provade såklart deras whisky.
Laphroaig Islay Whisky

Bilder från min whiskyresor i Skottland

Ett bra tips när du åker på en whisyresa är att köpa med bubbelplast som du kan linda runt flaskorna på vägen hem. Att öppna väskan när du kommer hem för att upptäcka att dina kläder är marinerade i din nya favoritwhisky är riktigt trist.