Svenska whiskydestillerier

Antalet svenska whiskydestillerier ökar hela tiden och även om jag är intresserad av whisky så har jag inte riktigt hängt med i utvecklingen. Såg av en slump att det öppnats ett whiskydestilleri i Årgäng som jag aldrig hört talas om. Jag satte mig därför och letade runt för att se om det var något mer jag missat. De jag hittade som har en egen aktiv tillverkning av whisky är följande:

 • Box Whisky – Ådalen i Ångermanland
 • Gammelstilla Whisky – Torsåker i Gästrikland
 • Gotland Whisky – Roma på Gotland
 • Mackmyra Whisky – Gävle i Gästrikland
 • Nordmarkens Destilleri – Årgäng i Värmland
 • Smögen Whisky – Hunnebostrand i Bohuslän
 • Spirit of Hven – Backafallsbyn på Ven iSkåne
 • Uppsala Destilleri – Uppsala i Uppland

Relaterade inlägg

 • Besök på Gammelstilla Whisky Efter ett stort antal whiskyresor till Skottland besökte jag igår för första gången ett svenskt whiskydestilleri. Efter det att Mackmyra startade i slutet av nittiotalet har nu ett drygt tiotal destillerier tillverkning av svensk whisky. Gårdagens utflykt gick till Gammelstilla Whisky utanför Torsåker i Gästrikland. Whiskydestilleriet ligger i enormt vacker bruksmiljö på Gammelstilla Bruk ett bruk med en historia från 1650-talet.
 • Bruichladdich octomore är världens rökigaste whisky Under min whiskyresa till Islay i Skottland förra veckan provsmakade jag och köpte en flaska av världens rökigaste whisky, nämligen Bruichladdich octomore. Rökigheten i whisky kommer från hur länge kornet röks med torv under torkningen och för octomore är det rätt länge för den är galet rökig. Läs mer om världens rökigaste whisky Läs mer om Bruichladdich
 • Svenska poddar om whisky En sammanställning av de svenska poddar om whisky som jag regelbundet lyssnar på.
 • Whiskybilder Efter ett väldigt långt fotouppehåll har jag nu tagit mig ut på två fototuren med whisky som tema och motiv.
 • Svensk whisky Svenska staten gjorde under 60-talet gjorde ett kort försök med att starta tillverkning av svensk whisky men den riktiga starten till den svenska whiskyproduktionen var när Mackmyra öppnande kranarna runt milleniumskiftet. Efter det har det regelbundet öppnat destillerier som tillverkar svensk whisky. De flera destillerierna är väldigt små och säljer i princip enbart sin whisky via försäljning av hela fat, oftast i storleken 30 liter.

Ämnen: , , , , , , , , , , ,