MTB-förbud föreslås i Västerås skogar

I kallelsen till Tekniska nämndens möte den 20 oktober 2015 föreslås förbd mot cykling på Bruksleden, Svanåleden och Svartå nära samt i i Bäckbyskogen, Hamreskogen, Malmabergsskogen, Mälarparken, Pettersbergsskogen, Rocklundaskogen, Råbyskogen, Rönnbyskogen och Vedboskogen.

Förklaringen enligt kallelsen:

Vandringsleder

Tekniska kontoret föreslår att man precis som för motionsspår i 25§ förbjuder cykel och mopedtrafik på vandringsleder i Västerås kommun. Vandringslederna är inte konstruerade för att tåla denna typ av trafik och slitaget på lederna blir därmed högt. Vandringslederna som behöver dessa förbud är följande: Bruksleden, Svanåleden och Svartå nära

Stadsdelsskogar

Tekniska kontoret föreslår att man ser över möjligheten att i de lokala ordningsföreskrifterna förbjuda utmärkning av stråk för cykel inom stadsdelsskogar och att även arrangerade återkommande cykelkörning i samma stråk inte tillåts. Det förekommer att man som privatperson anlägger utmärkta stråk som utsetts för högt slitage när upprepad cykling sker på samma plats upprepade gånger. Det finns även exempel på att man skadat fornlämningar på detta vis. Spontancykling i terrängen är inget problem så länge inte samma stråk används i för stor utsträckning. Stadsdelsskogar som detta skulle gälla i är i sådant fall följande: Bäckbyskogen, Hamreskogen, Malmabergsskogen, Mälarparken, Pettersbergsskogen, Rocklundaskogen, Råbyskogen, Rönnbyskogen, Vedboskogen

Källa: Kallelse och föredragningslista (Tekniska nämnden)

Relaterade inlägg

  • Downhill i Järvsö Efter några års uppehåll var det nu åter dags för två dagar med downhill på MTB. Denna gång besökte jag tillsammans med familjen Krogh Järvsö Bergscykel Park i natursköna Hälsingland. Anläggningen rekommenderas varmt för den som gillar downhill. Hela vistelsen var grymt bra, allt från boende och mat på Bergshotellet till leder och personal i backarna. Enda besvikelsen var det åskoväder som svepte förbi och stängde liften under dryga timmen men det kunde ju inte anläggningen lastas för. Att de inte vill ha folk i en sittlift om blixten slår ner har jag full förståelse för.
  • Däcktryck på cykelvasan I helgen som var cyklade jag för tredje gången cykelvasan mellan Sälen och Mora. Efter strul med punktering och däcktryck kom jag i mål på tiden 04:01:55.
  • Poddar om MTB En sammanställning av de svenska poddar om MTB och träning som jag regelbundet lyssnar på. Poddar tycker jag är ett bra sätt att lära sig nya saker både gällande cykling och träning.
  • Cykelvasan under 3:30 i år I år blir femte gången jag rullar över startlinjen i Cykelvasan och målet är satt till att komma i mål på en tid under 3.30. Det känns just nu helt realistiskt efter en helt en vinterträning som förutom en svacka på grund av ryggproblem hållits gång helt okej. Har även hunnit med en hel del pass ute och håller jag bara upp träningen nu under våren så kommer det kännas bra när semestern kommer. Vissa semesterveckor kommer det bli sparsamt med mountainbike men med andra fysiska aktiviteter på schemat ska jag inte tappa allt för mycket. De sista veckorna blir det sedan fokus på att hitta känslan och formen igen.
  • Äntligen under 3.30 på cykelvasan Efter att under flera år i rad ha misslyckats med mål att köra cykelvasan under 3.30 så lyckades jag i år trampa i mål på 3:23:57 vilket jag är grymt nöjd med. Det kändes bra i princip hela vägen och det är ju skönt att få ett kvitto på att träning ger resultat. 

Ämnen: ,