Tankar om Leksands IF

Som leksandssupporter är man rätt härdad vid turbulens och kaos men de sista dagarna har varit mer kaosartade än vanligt. Igår lämnade Leksands IF in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten i Mora.

När Björn Doverskog under sin tid som ordförande i Leksand yttrade orden det är i motvind draken stiger anade han nog aldrig att hans son mitt i en orkanvind skulle kämpa för att klubben inte ska störta ner i hockeyns avgrund. Det många frågar sig är hur ett av idrottssveriges starkaste varumärken med en stor supporterskara kunde hamna där den nu befinner sig. Jag som vanlig supporter, boende drygt 20 mil från hockeybyn i Dalarna har ingen större insyn i klubben men det är ganska lätt att konstatera att det i strid ström av fel personer tagits fel beslut vid fel tid och med oerhört fel riskanalys.

Tegera Arena

Att Tegera är en betydligt bättre hemmahall än den gamla isladan tvivlar ingen på men att bygga den på en kalkyl som förutsatte en konstant topplacering i elitserien var ett risktagande som vi nu ser den nattsvarta verkligheten av. Den enda ljusningen i arenafrågan är att Leksands sparbank sitter i en för dem ordentligt jobbigt rävsax. Om det värsta händer och Leksands  IF går i konkurs faller panten ut och banken blir då ägare till hockeyhall rymmande 7650 personer och med kommunen och ett LIF spelande i division 3 som enda möjliga hyresgäster. Beslutet att då skriva av 75% av skulden för att rädda klubben är ändå billigare än alternativet. Utan att ha sett i närheten av alla elitarenor i landet så borde Tegera vara en av de bättre men förutom det kortsikta valet av bottenplatta så kan man ju önska att till exempel Star shop hade gjorts annorlunda. Att många vill köpa souvenirer är väldigt bra men jag tror många avstår för att det helt enkelt blir för trångt mellan hyllorna.

Varför är spelarbudgeten helig?

Självklart ska kontrakt respekteras men varför så benhårda uttalande om att spelarbudgeten ligger fast för att inte störa spelarna. Motvilligt har det kommit uttalande om att det nästa säsong blir en sänkning från dagens 20 miljoner till 13-15 miljoner.  Med lite överslagsräkning betyder det att snittlönen i truppen ligger på 55000 kronor/månad vilket väl får anses vara en bra lön för att spela i den svenska andraligan. Med tanke på att klubben nu tigger och får pengar från fans som i det flesta fall har det betydligt sämre ställt tycker jag att även spelarna ska bidra. Det behöver inte vara några enorma sänkningar men om det i snitt går ner 5000 kronor månad så ger det lite minskad kostnad med fram för allt skickas det signaler till fansen att vi gör det här ihop.  Med samma vilja som på isen visar Jens Bergenström vägen genom att vara en av de första som dök upp på listan över bidragsgivare till Vision2019. En vision som i bästa Bagdag-bob-anda uttalat siktar på SM-guld 2019!

Räkna och lev med allsvenskt spel

Den största anledningen till att vi är där vi är idag och att det här inlägget skrivs är att för få vågat se sanningen i vitögat och inse att Leksands IF är ett allsvenskt hockeylag. Som en röd tråd och ett evigt mantra har många beslut fattas på grunden att det är ett högst temporärt undantag att laget spelar i allsvenskan och inte i elitserien. Tyvärr verkar det fortfaraned inte gått upp för alla i ledningen med tanke på att de kommenterar att rekonstruktionen ger en bra grund i en fortsatt tanke mot elitserien. NEJ, rekonstruktionen är ett nödvändigt ont för att Leksands IF inte nästa höst ska spela i division 3 Dalarna. Visst finns chansen att laget kan ta sig till i Elitserien framåt vårkanten men att i ledningen med dagens läge fokusera på det riskerar bara att fler dåliga besluts tas, bara vi går upp i elitserien kommer det ordna sig vill vi aldrig aldrig höra igen. Den tiden måste begravas för gott!

Hockeyallsvenskans centrala avtal

Hockeyallsvenskan är just nu representerade av lag från 5 av Sveriges 6 största städer, ett av de mest folkkära lagen samt några andra orter med stort hockeyintresse kan man ju undra hur avtalförhandlingen sker med tanke på att HA får in 32,2 miljoner vilket är ungefär en tiondel än Elitseriens 324 miljoner. Självklart gör spelet om SM-guld elitserien attraktivare men 10 gånger mer verkar helt galet. Att allsvenskans pengar dessutom fördelas på 14 lag istället för 12 gör ju inte saken bättre. Viasat hockey gör ett bra jobb med hockeyallsvenskan men det måste fått rättigheterna till ett pris satt av Galne Gunnar. Att sedan de publikdragande lagen Leksand och Djurgården får samma belopp som till exempel Troja och Asplöven går ju också  att diskutera. Ett första led kanske kunde vara att ge klubbarna själva rättighet att sända sina ej TV-sända matcher via webben. Även om det blir lite sämre kvalité tror jag fler skulle titta om de visste att pengarna gick direkt till klubben istället för den norskägda skvallerblaskan.

Fansen är Leksands IF, Leksands IF är fansen

Nu när förhoppningsvis de flesta korten är upplagda på bordet är det upp till en brokig samling människor att gemensamt förenas i en vilja att rädda Leksands IF. Det handlar om alla från barnet som nervöst håller sin mamma i handen när det nu är dags för första leksandsmatchen till de som redan var vuxna när Leksand radade upp SM-guld. Till fans-kategorien räknar jag även alla sponsorer, för även om pengarna här kommer från företag så fattas nog många beslut mer med hjärtat än på affärsmässigt tänkande. Alla får självklart bidra efter sin egen förmåga men det viktigaste är att alla gör något. För de ekonomiska bidragen finns det nu fler alternativ än någonsin, bli medlem i Leksands IF, bli medlem i superstars, bli aktieägare eller bidra via autogiro till Vision1919 men fram för allt åk på matcherna i Tegera Arena. Förutom att se favoritlaget spela så är ökad stämning och ökade publiksiffror det bästa sättet att visa hockeysverige att än ska inte Leksands IF räknas ut. Till att början nästa onsdag mot Troja men inom kort väntar dubbelderbyn mot Mora i Tegera och Globen. De må ha bättre ekonomi och två NHL-stjärnor men vi har mer poäng, fans och passion.

Till sist ett twitterutdrag av reaktioner från dem som aldrig någonsin kommer ge upp kampen:

Sandra Caroline @CarroAbraham
En påminnelse till min blåvita familj. Styrkan finns i vår passion. Slut upp nu alla krigare. För Leksand.
Stiko Per Larssons Hymn till Leksands IF!
Mats Gripenmalm @matsgripenmalm
Fy helvete vad jag är stridslysten nu. Vi ska klara av detta, fans, spelare, ledning. FÖRENINGEN. #LeksandsIF
Emelie Örtlund @eeemeeliiie
Tillsammans kan vi åstadkomma något stort och minnesvärt, blåvita bröder och systrar. #LeksandsIF #LIFse
Tobias Gredfors @Gredzky
Morsan frågade vad jag önskade mig i julklapp, en donation till #Vision2019 svarade jag. #Givet #Leksandsif  #LIFse
Viktoria Kalliga @vickan3
I med och motgång oavsett vad som händer #föralltid #LIFse
Pertan Lindman @Peertan
Sådär, då var biljett till Leksand-Troja köpt! Kan jag åka dit å kolla matchen? Nej, men Leksing Tills Jag Dör! #LTJD #LIFse#Leksandsif
Thobias Berggren @ThobiasBerggren
Tillsammans bröder och systrar, tillsammans! #LIFse #leksandsif
Mats Linke @Linke_M
Tillsammans är vi starka. Tillsammans kommer vi klara det! #Leksandsif #Lifse
anders vennsten @vennsten
#leksandsif är mitt lag nu och för alltid!!!
Andy Kallur @Andy_Kallur
Istället för en massa saker man inte behöver kan väl vi Leksingar önska oss pengar insatta till #Leksandsif detta år, det är det väl värt!?
Ida Karlsson @IdaUKarlsson
Det är svårt att sätta ord på allt som händer nu, men jag vet en sak, det är att mitt hjärta tillhör Leksands if. Då, nu, för alltid. #lifse

Det är dessa och många andra som med liknande känslor nu mår dåligt av oro för vad som kommer hända klubben vi älskar. Men jag tror och hoppas på att tillräckligt många kommer göra tillräckligt mycket för att återigen få draken att lyfta.

Tobias Barkskog
Medlem, aktieägare och supporter

Relaterade inlägg

  • #madsbödker på Twitter Använder du twitter och följer en del hockeyintresserade personer har du knappast missat att det ploppar ut en hel del inlägg under hashtagen #madsbödker under de senaste veckorna. En del ställer sig nog undrade varför en dansk back i Leksands hockeylag taggas in i så många inlägg.
  • Det ljusnar för Leksand Det är inte bara kvällarna som blir ljusare efter vintermörkret, rapporterna om ekonomin för Leksands IF har gått från svarta krigsrubriker till något som kan liknas vid en ljusning. Kampen för överlevnad är väldigt långt ifrån över men lagets segertåg på isen tillsammans med allt fler positiva signaler gör att fansen får hopp och energi att tillsammans kämpa vidare.
  • Ett gyllene TV-läge för Leksand? Efter degraderingen till hockeyallsvenskan stod det klart att Leksand får miste om drygt 25 miljoner. idag meddelar ViaSat att de inte kommer förlänga avtalet med allsvenskan vilket gör att Leksand och resterande klubbar nu står utan avtal. Detta kan ses som ett ekonomiskt bakslag för lagen i hockeyallsvenskan då glappet ökar ytterligare till SHL. För Leksand tycker jag bristen på TV-avtal är ett gyllene läge att ta ett stort steg in i framtiden och själva ta hand om sändningarna.
  • Leksands IF på Twitter Det sociala mediet twitter är liksom alla andra platser fyllde av personer och organisationer relaterade till Leksands IF. Det enklaste sättet att för den stolta hockeyklubben från dalarna är att följa #lifse och #leksandsif. Men vill du känna av den riktiga känslan och samhörigheten kan du följa personer om skriver om Leksands IF.
  • Är slutet åter nära för Leksands IF? För en gång i ordningen som jag varken kan eller vill räkna till drar det åter igen in mörka ekonomiska moln över Leksands IF. Det som startade som ett rykte på sociala medier i morse fick till slut ordföranden Åke Norström att ställa upp i en intervju för DT.se. Om tanken var att lugna klubbens oroliga men härdade fans tror jag att det fick motsatt effekt.

Ämnen: , , , ,