Salt med eller utan Jod?

Hamnade i en rätt märklig diskussion med en annan kund på ICA idag. Plockade upp ett paket salt och stoppa ner det i korgen. Det startade följande:

 
Han: Ursäkta, vad är det för skillnad på salt med och utan Jod?
Jag: Det är jod i den ena (ett uselt svar)
Han: Jo, men vad är jod?
Jag: Ett grundämne (ett lite bättre svar)
Han: Vad gör det med kroppen?
Jag: Jadu, det var ju ett bra fråga (ett dåligt svar)
Han: Varför köper du utan jod?
Jag: Jag vet inte (ett ärligt svar)
Han: Okej, tack ändå


Efter en del googlande har jag lärt mig följande: Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Rekommenderat dagligt intag är för barn 40-120 μg samt för män och kvinnor 150 μg (gravida/ammande 175/200 μg). Brist på Jod kan orsaka en rad bristsjukdommar och ge störningar i kroppens ämnesomsättning. Jod i saltet är oxå en förebyggande åtgärd mot cancerrisker orsakade av radioaktivitet, så om du bor nära ett kärnkraftverk eller i Gävle eller åt mycket älgkött och svamp i samband med Tjernobylkatastrofen så är den röda burken (med jod) en bra idé. Man kan också vara överkänslig mot jod, därför finns det jodfritt salt.

Inte varje dag ett matinköp blir så lärorikt. Källorna för ovanstående fakta är av varierad kvalité så det ska inte ses som en absolut sanning.