Tobias Barkskog | Västerås

MTB, SEO, Säkerhet, Marknadsföring, Webb

Meny
  • Säkerhet
  • Marknadsföring
  • SEO
  • Foto
  • MTB
  • Skidor
  • Resor
  • Västerås
  • Whisky
  • Ekonomi
Meny

SEO från A till Ö

Publicerad den 2 juli, 20254 juli, 2025 av Tobias Barkskog

Att arbeta med SEO, alltså sökmotoroptimering, innebär att man ofta rör sig i en djungel av facktermer, engelska uttryck och tekniska begrepp. I början kan det kännas lite överväldigande, men med tiden blir orden en naturlig del av vardagen. För dig som är nyfiken på att förstå grunderna – eller vill fräscha upp minnet – har jag satt ihop en SEO-ordlista från A till Ö. Här får du en överblick över viktiga begrepp som kan vara bra att känna till, oavsett om du jobbar med innehåll, teknik eller strategi.

SEO från A till Ö

A – Alt-text

Alt-text är den beskrivande text som används för bilder på en webbsida. Den hjälper både sökmotorer och skärmläsare att förstå vad bilden föreställer.

B – Backlink

En backlink är en länk från en annan webbplats till din. Ju fler relevanta och auktoritativa backlinks du har, desto större förtroende får din sajt av Google.

C – Canonical tag

En canonical tag används för att tala om för sökmotorerna vilken version av en sida som är den ursprungliga, vilket minskar risken för duplicerat innehåll.

D – Domain Authority

Domain Authority (DA) är ett mått från Moz som försöker förutspå hur väl en webbplats rankar i sökmotorerna. Det baseras främst på kvaliteten på länkprofilen.

E – E-E-A-T

Står för Experience, Expertise, Authoritativeness och Trustworthiness. En viktig kvalitetsfaktor i Googles bedömning av innehåll.

F – Featured Snippet

Ett utvalt sökresultat som visas högst upp på Google, ofta i form av ett svar på en fråga. En eftertraktad plats inom SEO.

G – Google Search Console

Ett gratisverktyg från Google som hjälper dig att övervaka och analysera din webbplats synlighet i sökresultaten.

H – H1-H6

Rubriktaggar som används för att strukturera innehåll på en webbsida. H1 är huvudrubriken och bör användas en gång per sida.

I – Indexering

När Google har genomsökt din sida och lagt till den i sitt index. För att synas i sökresultaten måste sidan vara indexerad.

J – JavaScript SEO

SEO som fokuserar på webbplatser byggda med JavaScript-ramverk där särskilda tekniker krävs för att säkerställa att Google kan läsa innehållet.

K – Keyword

Ett sökord eller fras som användare skriver in i sökmotorer. Att optimera en sida för rätt keywords är en grundpelare i SEO.

L – Länkstrategi

En strategi för hur du arbetar med både interna och externa länkar för att förbättra sajtens synlighet och struktur.

M – Meta description

En kort beskrivning av sidans innehåll som visas i sökresultaten. Påverkar inte direkt rankingen men kan påverka klickfrekvensen.

N – Noindex

En metatag som säger till sökmotorer att inte indexera en viss sida. Används när man vill utesluta sidor från sökresultat.

O – On-page SEO

Det SEO-arbete som sker direkt på sidan, t.ex. innehåll, rubriker, intern länkning och teknisk struktur.

P – Page Speed

Hur snabbt en sida laddar. En viktig rankingfaktor eftersom långsamma sidor ger dålig användarupplevelse.

Q – Query

En sökfråga som användaren skriver i sökmotorn. SEO går till stor del ut på att förstå och svara på dessa queries.

R – Robots.txt

En fil som instruerar sökmotorernas bots om vilka delar av webbplatsen de får eller inte får genomsöka.

S – SERP

Search Engine Results Page – alltså den sida med sökresultat som visas efter en sökning på t.ex. Google.

T – Title tag

Den titel som visas som klickbar länk i sökresultaten. Den är viktig för både SEO och klickfrekvens.

U – URL-struktur

Hur webbadresserna är utformade. En tydlig och logisk URL-struktur underlättar både för användare och sökmotorer.

V – Voice Search SEO

SEO-anpassning för röstsökningar, där längre och mer naturligt formulerade sökfraser används.

W – Web Core Vitals

Tre mått som Google använder för att bedöma användarupplevelsen: laddningstid, interaktivitet och visuell stabilitet.

X – XML Sitemap

En karta över webbplatsens sidor som hjälper sökmotorerna att hitta och indexera dem.

Y – YMYL

Står för ”Your Money or Your Life” – sidor som påverkar människors hälsa, ekonomi eller säkerhet har högre kvalitetskrav från Google.

Z – Zero-click search

När användaren får sitt svar direkt i sökresultatet och inte klickar vidare. Ställer nya krav på hur vi jobbar med synlighet.

Å – Återkommande besökare

Inom webbanalys och SEO är det värdefullt att analysera andelen återkommande besökare. Det kan tyda på att din webbplats erbjuder relevant innehåll och bra användarupplevelse, vilket i sin tur stärker din synlighet över tid.

Ä – Äkta innehåll (Original Content)

Google premierar äkta och unikt innehåll. Att kopiera texter från andra webbplatser ger inte bara en dålig användarupplevelse, det kan också påverka rankingen negativt.

Ö – Överoptimering

Överoptimering innebär att man överdriver användningen av nyckelord eller SEO-tekniker, vilket kan uppfattas som spam av sökmotorerna. Det är viktigt att hålla en naturlig balans för att undvika negativa effekter.

Att förstå och arbeta med SEO handlar inte bara om att kunna tekniken, utan också om att hålla sig uppdaterad och hela tiden lära sig nya begrepp. Den här listan är ett bra första steg – men det är bara början!

Relaterade inlägg:

SEO-nyheter SEO-poddar Snapback av domäner Google Analytics 4
Tags: A–ÖOn-page SEOPage SpeedSearch Engine Results PageWeb Core Vitals

Om mig

Har arbetet med SEO sedan början av 2000-talet och tycker fortfarande att det är väldigt roligt då det krävs en blandning av tekniskt kunnande, kreativitet tänkande och nyfiket utforskande för att nå det resultat man önskar.

Ämnen

A–Ö bar Biking Gästrikland Biking Västmanland dalarna ekonomi Facebook fotboll fotbollsresa foto Google hockey ishockey Konst leksand leksandsif lif london MaaS Marketing as a Service Marknadsföring Mountainbike MTB MTB-arena MTB-leder MTB-resor nepal Podcast podd poddar resa resor restaurang restauranger SEO SEO-konsult SEO-verktyg sökmotoroptimering twitter vandringsresa Välgörenhet Västerås Västerås Tidning Business whisky Youtube

FAQ om SEO

Vad betyder SEO?
SEO en förkortning av Search Engine Optimization, dvs det som på svenska benämns som sökmotoroptimering.

Vad gör en SEO-konsult?
Det skiljer väldigt mycket mellan olika SEO-byråer och då främst beroende på byråns storlek. På många små byråer gör en konsult alla moment medans det på de större SEO-byråerna finns specialister som jobbar med enskilda moment för till exempel  on-page, off-page och teknik.

Hur blir man bra på SEO?
Som det mesta gäller det att lägga ner tid och energi på det man vill bli bra på. För att komma igång är mina tips att starta några webbplatser för att ha något att testa nya lärdomar på. Enklast är att starta hemsidor inom ämnen du behärskar och har lätt att skriva om. Fakta och lärdomar om SEO får du genom att läsa SEO-bloggar och böcker, lyssna på SEO-poddar och hela tiden testa tekniker och följa upp resultatet via analysverktyg.

Är länkar fortfarande viktigt?
Ja, länkar in till webbplatsen är enormt viktigt för rankingen på Google och andra sökmotorer.  För att det ska ge bra effekt ska dock länkarna ha en naturlig variation, vara relevanta och ökas succesivt i antal.

Vad är lokal SEO?
Med lokal SEO menas att via olika tekniker koppla en webbplats till ett eller flera geografiska områden. Detta görs bland annat genom att ange relevanta orter som i mitt fall Västerås i innehållet samt genom att ha tydliga adresser både på webbplatsen och i Google my business. Lokal SEO ger stor effekt då många sökningar görs i kombinationen sökord + ort, till exempel SEO Västerås.

 

 

On-page SEO

On-page SEO handlar om att optimera innehållet och strukturen på en webbsida för att förbättra dess synlighet i sökmotorernas resultat. Det innefattar bland annat att använda relevanta sökord i rubriker, texter och metabeskrivningar. Bra intern länkstruktur, snabb laddningstid och mobilanpassning är också viktiga delar. Att skapa kvalitativt och unikt innehåll som ger värde för besökaren är centralt. On-page SEO är grunden för att sökmotorer som Google ska förstå vad sidan handlar om och ranka den rätt.

Läs mer om On-page SEO

Off-page SEO

Off-page SEO handlar om aktiviteter utanför den egna webbplatsen som syftar till att förbättra sidans auktoritet och synlighet i sökmotorerna. Den viktigaste delen är länkar från andra webbplatser, så kallade backlinks, som fungerar som rekommendationer. Ju fler relevanta och trovärdiga länkar en sida får, desto bättre kan den ranka i sökresultaten. Off-page SEO inkluderar också varumärkesomnämnanden, närvaro i sociala medier och lokal SEO genom till exempel Google Business-profiler. Ett starkt nätverk av externa signaler kan öka webbplatsens förtroende hos både sökmotorer och användare.

Läs mer om Off-page SEO

SEO-Konsult

Jag har arbetat med SEO i Västerås sedan runt år 2000 och har följt utvecklingen från enkla metataggar till dagens avancerade sökmotoralgoritmer. Under åren har jag hjälpt många lokala företag att förbättra sin synlighet på Google och öka sin digitala närvaro. Arbetet har omfattat både teknisk SEO, innehållsstrategier och länkbygge. Det har varit lärorikt att se hur branschen förändrats, särskilt med mobilanpassningens och användarupplevelsens ökade betydelse. Genom mitt arbete på en webbyrå i Västerås har jag fått lång erfarenhet av att anpassa SEO-insatser till både lokala och nationella målgrupper.

Läs mer om SEO-Konsult
©2025 Tobias Barkskog | Västerås