Besök på Gammelstilla Whisky

Efter ett stort antal whiskyresor till Skottland besökte jag igår för första gången ett svenskt whiskydestilleri. Efter det att Mackmyra startade i slutet av nittiotalet har nu ett drygt tiotal destillerier tillverkning av svensk whisky. Gårdagens utflykt gick till Gammelstilla Whisky utanför Torsåker i Gästrikland.

Precis som Gammelstilla omsveper dig med sitt lugn och berör dina fem sinnen, vill vi också att hennes whisky skall beröra dig. Allt från det porlande ljudet när de ädla dropparna lämnar sin flaska och landar i glaset till den färg hon ger sin livets dryck. Upplevelsen skall vara total.

Så beskriver Gammelstilla själva sin miljö och whisky och det stämmer rätt bra. Whiskydestilleriet ligger i enormt vacker bruksmiljö på Gammelstilla Bruk ett bruk med en historia från 1650-talet. Anledningen till att jag åkte till Gammelstilla var att en väns pappa är delägare i ett fat där och jag blev medbjuden på provning av deras whisky som nu legat två år på sherryfat. Med tanke på den ringa åldern på whiskyn blev jag positivt överraskad av både smak och färg. Några års lagring till på faten så kommer det blir en riktigt god whisky. När vi kom till Gammelstilla började vi med att titta in på lagret och sedan i själva destilleriet. Allt är ytterst småskaligt så storleksmässigt är det stor skillnad mot de destillerier jag besökt tidigare. Till exempel Edradour som är Skottlands minsta är ofantligt mycket större än vad Gammelstilla är.

Pratade lite kort med de som jobbade där och strategin  är att i lugn, ro och ordning fortsätta utveckla whiskyn och bolaget. Fokus nu är på att utöka lagringskapaciteten då lagren börjar bli fulla. De tittar även på att på sikt sanera en fin gammal tegelbyggnad i området. Med läge direkt vid strandkanten skulle det i den byggnaden gå att göra en fantastisk bra lokal med whiskylagring i bottenvåningarna och provningsrum, boende och mötesrum längre upp.

Bolaget Gammelstilla Whisky AB omsatte 2015 847000 med en vinst på 167000 så det är inget stor bolag det här. Men det är nog en förståndig idé att utveckla bolaget i sakta mak istället för att göra det storskaligt. Som jämförelse så hade Mackmyra Whisky AB 2015 en omsättning på 62 miljoner men gick drygt 26 miljoner back.

Relaterade inlägg

  • Svensk whisky Svenska staten gjorde under 60-talet gjorde ett kort försök med att starta tillverkning av svensk whisky men den riktiga starten till den svenska whiskyproduktionen var när Mackmyra öppnande kranarna runt milleniumskiftet. Efter det har det regelbundet öppnat destillerier som tillverkar svensk whisky. De flera destillerierna är väldigt små och säljer i princip enbart sin whisky via försäljning av hela fat, oftast i storleken 30 liter.
  • Svenska poddar om whisky En sammanställning av de svenska poddar om whisky som jag regelbundet lyssnar på.
  • Resa till fotbolls-EM i Toulouse Efter några års uppehåll med fotbollsresor var det nu dags att åter resa iväg för att titta på fotboll. Målet med resan var att se EM-matchen mellan Italien och Sverige på Stadium Municipal de Toulouse. Gula tröjor fyllde vägarna ut mot Stadium Municipal och längs med vägarna stod det funktionärer och plis uppställda. Lite ovant att se poliser stå redo med automatvapen i samband med fotbollsmatcher men med det höga terrorhotet är det fullt förståeligt. Själva matchen fick inte alls den spelbild som jag väntat mig. Italienarna sjönk hem och lät svenskarna föra spelet. Stämningen på läktaren sjönk betydligt efter målet och fokus hamnade sedan på domarinsatsen under matchens slutminuter. Det var ett rätt moloket gult lämmeltåg som vandrade in mot de centrala delarna efter matchen.
  • EN FUNDERING OM STAVNINGEN PÅ WHISKY OCH WHISKEY Hjälper en vän som äger Skottlandsresor som bland annat arrangerar whiskyresor till skottland med annonsering på google och har funnit ett märkligt samband med hur vi svenskar stavar till whisky (whiskey). Båda stavningarna är i grunden korrekta då stavningen whiskey avser whiskey från Irland/USA och stavningen whisky används i resten av världen. Den stora frågan är om svenskarna är så förtjusta i Irländsk och Amerikansk whiskey som siffrorna nedan tyder på eller om det bara är en "felstavning". Detta spelar väl inte så stor roll men det konstiga börjar när svensken vill åka iväg och dricka whisky för då är det bara ett fåtal som stavar med ett extra e. En teori är att de flesta som åker på whiskyresor gör det till Skottland och använder då den stavning som används i Skottland eller annars är det så att de som åker på whiskyresor är de som är intresserade an Whisky och använder då den stavning som är vanligast på flaskorna. Antal sökningar på google under perioden Whisky - Whiskey: 24 809 / 17 910 Whiskyresor - Whiskyresor: 1 609 / 91 Whiskyresa - Whiskeyresa 1 654 / 131
  • Bruichladdich octomore är världens rökigaste whisky Under min whiskyresa till Islay i Skottland förra veckan provsmakade jag och köpte en flaska av världens rökigaste whisky, nämligen Bruichladdich octomore. Rökigheten i whisky kommer från hur länge kornet röks med torv under torkningen och för octomore är det rätt länge för den är galet rökig. Läs mer om världens rökigaste whisky Läs mer om Bruichladdich

Taggar: ,