Whisky

Gammelstilla Whisky

Whiskydestilleriet ligger i enormt vacker bruksmiljö på Gammelstilla Bruk utanför Torsåker  i Gästrikland. Bruket har en historia från 1650-talet och personer från brukets historia har varit inspiration vid namnsättningen på de officiella släppen från destilleriet. Gammelstilla har än så länge gjort fem officiella släpp av whisky via systembolaget. Samtliga i ytterst begränsad utgåva och jag är väldigt nöjd med att ha minst ett exemplar av varje utgåva.

  • Gammelstilla Isak Mackey släpptes 2017 i en utgåva om 800 flaskor á 500 ml och med styrkan 54,6%. Whiskyn är lagrad på fat av typerna bourbon och svensk ek. Denna historiska första officiella whisky från Gammelstilla släpptes via systembolaget med förtur till delägare i destilleriet.
  • Gammelstilla Jern släpptes 2018 i en utgåva om 600 flaskor á 500 ml och med styrkan 51,1%. Whiskyn är lagrad på fat av typerna bourbon och olorosa.
  • Gammelstilla Slaggsten släpptes 2018 i en utgåva om 630 flaskor á 500 ml och med styrkan 51,3%. Whiskyn är lagrad på fat av typerna bourbon, oloroso och fransk ek.
  • Gammelstilla Anna Christina släpptes 2019 i en utgåva om 1000 flaskor á 500 ml och med styrkan 50,6%. Whiskyn är lagrad på fat av typerna bourbon och ny amerikansk ek.
  • Gammelstilla Isaac Kock släpptes 2019 i en utgåva om 1150 flaskor á 500 ml och med styrkan 50,4%. Whiskyn är lagrad på fat av typerna bourbon och ny amerikansk ek.

Precis som Gammelstilla omsveper dig med sitt lugn och berör dina fem sinnen, vill vi också att hennes whisky skall beröra dig. Allt från det porlande ljudet när de ädla dropparna lämnar sin flaska och landar i glaset till den färg hon ger sin livets dryck. Upplevelsen skall vara total.

Så beskriver Gammelstilla själva sin miljö och whisky och det stämmer rätt bra.

Besök på Gammelstilla Whisky

Efter ett stort antal whiskyresor till Skottland besökte jag 2016 för första gången ett svenskt whiskydestilleri och då mer exakt Gammelstilla Whisky utanför Torsåker i Gästrikland.

Anledningen till att jag åkte till Gammelstilla var att en väns pappa är delägare i ett fat där och jag blev medbjuden på provning av deras whisky som nu legat två år på sherryfat. Med tanke på den ringa åldern på whiskyn blev jag positivt överraskad av både smak och färg. Några års lagring till på faten så kommer det blir en riktigt god whisky. När vi kom till Gammelstilla började vi med att titta in på lagret och sedan i själva destilleriet. Allt är ytterst småskaligt så storleksmässigt är det stor skillnad mot de destillerier jag besökt tidigare. Till exempel Edradour som är Skottlands minsta är ofantligt mycket större än vad Gammelstilla är.

Pratade lite kort med de som jobbade där och strategin  är att i lugn, ro och ordning fortsätta utveckla whiskyn och bolaget. Fokus nu är på att utöka lagringskapaciteten då lagren börjar bli fulla. De tittar även på att på sikt sanera en fin gammal tegelbyggnad i området. Med läge direkt vid strandkanten skulle det i den byggnaden gå att göra en fantastisk bra lokal med whiskylagring i bottenvåningarna och provningsrum, boende och mötesrum längre upp.