Västerås inför elitstöd för idrotten

Stadens kommunstyrelse beslutade vid ett sammanträde den 6:e februari 2013 att Västerås ska införa elitstöd för idrotten. Hur stort elitstödet blir är inte klart än men med tanke på att Västerås Stad gick 228 miljoner i vinst 2112 så borde det finnas utrymme för en rejäl slant till stadens lag.  Som motivering till beslutet att marknadsföra Västerås genom elitidrotten skrivs bland annat:

 • Elitidrotten bidrar till att stärka en stads varumärke
 • Elitidrotten är en marknadskraft för sin stad
 • Elitidrottare är positiva förebilder i allmänhet
 • Elitidrottare kan verka som goda ambadassadörer för staden nationellt och internationellt
 • Elitidrottare kan och skall vara goda förebilder för skolungdom och det cevila samhället
 • Elitidrotten skapar en cevil stolthet för stadens innevånare
Elitstödet ska grundas på följande kriterier:
 • Expondering i media lokalt och nationellt
 • Publiksiffror, utifrån förutsättningar
 • Uppmärksamhetsvärde nationellt
 • Vända sig till en bred lokal allmänhet
 • Jämställdhet
 • Mångfald
För att få ta del av elitstödet måste föreningen tillhöra högsta eller näst högsta serien i sin sport eller som individuell idrottare vara i sverigeelit. De klubbar som i beslutet nämns som möjliga mottagare är:
 • VästeråsIrsta, damer, handboll
 • VästeråsIrsta, herrar, handboll
 • Västerås SK, damer, bandy
 • Västerås SK, herrar, bandy
 • VIK, herrar, hockey
 • Rönnby IBK, damer, innebandy
 • Malmabergs IK, herrar, innebandy
 • VästeråsFridnäs TK, herrar, tennis

Med tanke på ett av kraven är att ha Västerås i klubbnamnet kan man ju fundera på varför innebandylagen Rönnby och Malmaberg är med på listan men det kan ju säkert ordnas på något kreativt sätt. Den av stadens föreningar som säkert inte uppskattar kriterierna är VSK fotboll som med sin nuvarande tillhörighet i division 1 inte kvalar in för elitstödet. Med sin status som stadens historiskt och nuvarande ledande klubb i världens största sport är det nog ett slag som känns. Att klubben även har riktigt usel ekonomi och behöver varje ny krona gör det ju inte roligare för de grönvita.

 

Relaterade inlägg

 • Ett gyllene TV-läge för Leksand? Efter degraderingen till hockeyallsvenskan stod det klart att Leksand får miste om drygt 25 miljoner. idag meddelar ViaSat att de inte kommer förlänga avtalet med allsvenskan vilket gör att Leksand och resterande klubbar nu står utan avtal. Detta kan ses som ett ekonomiskt bakslag för lagen i hockeyallsvenskan då glappet ökar ytterligare till SHL. För Leksand tycker jag bristen på TV-avtal är ett gyllene läge att ta ett stort steg in i framtiden och själva ta hand om sändningarna.
 • Är slutet åter nära för Leksands IF? För en gång i ordningen som jag varken kan eller vill räkna till drar det åter igen in mörka ekonomiska moln över Leksands IF. Det som startade som ett rykte på sociala medier i morse fick till slut ordföranden Åke Norström att ställa upp i en intervju för DT.se. Om tanken var att lugna klubbens oroliga men härdade fans tror jag att det fick motsatt effekt.
 • Tankar om Leksands IF Som leksandssupporter är man rätt härdad vid turbulens och kaos men de sista dagarna har varit mer kaosartade än vanligt. Igår lämnade Leksands IF in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten i Mora. För att få lite koll och dela med mig av mina tanken så bjuder jag här på mina tankar och funderingar.
 • #madsbödker på Twitter Använder du twitter och följer en del hockeyintresserade personer har du knappast missat att det ploppar ut en hel del inlägg under hashtagen #madsbödker under de senaste veckorna. En del ställer sig nog undrade varför en dansk back i Leksands hockeylag taggas in i så många inlägg.
 • Tredje gången gillt för O´Learys i Västerås? Den 29 december slog sportbaren O´Learys upp portarna upp vid Stora Torget i Västerås! Med 1000 m2 på två våningsplan och runt 900 platser blir det en av de största O´Learys i Sverige.

Ämnen: , , , , , , , , ,