MDPV i Västerås

Från att för mig ha varit totalt okänd ser jag nu nästan dagligen nyheter om drogen MDPV. Detta beror till stor del på att min hemstad Västerås är en av de städer där drogen fått störst fäste. Metylendioxipyrovaleron (MDPV)  är en psykoaktiv drog som sedan 1 februari 2010 är narkotikaklassat i Sverige och för att få lite bättre grepp om läget har jag letat runt och hittat följande information och uttalanden från några av de inblandade.

Expressen skriver om att det är akut läge i Västerås efter drogvåg.
– Vi är chockade i Västerås. I helgen tvingades akuten använda bältessäng, säger Staffan Jansson, S, ordförande i Individ- och familjenämnden till tidningen.

Lokaltidningen VLT har i omgångar rapporterat om MDPV och en sökning ger hela 37 träffar i artikelarkivet på deras webbplats. Bland annat debattartikeln Internetdroger måste tas på större allvar som är skriver av fyra personer som i sitt arbete inom polis, akutvård, psykati och socialtjänst möter de drabbade i Västerås. I artikeln går det bland annat att läsa följande:

Exemplet MDPV i Västerås borde leda till en översyn av hela frågan om hur nya narkotika skall bedömas i domstol men också av hur nya substanser skall kartläggas. I väntan på att regeringen funderat färdigt fortsätter missbrukare i Västerås att förgiftas av MDPV medan personal som skall omhänderta och behandla dem också utsättas för oacceptabla risker.

Efter den ökade mediarapporteringen har även det lokala politikerna vaknat och Västeråsalliansen går in i debatten under rubriken satsa nu mot dödens drog MDPV.

Många av dem som uttalat sig pekar på att anledningen till den ökade användningen beror på en dom i högsta domstolen i höstas där farligheten och straffvärdet hos MDPV jämställdes med amfetamin. Den uppfattningen delas dock inte alls av Magnus Callmyr som i sin blogg om missbruk och beroende skrivit ett inlägg om MDPV i Västerås och RNS narkotikapolitik.

Frågan är ju dock vad resten av stadens befolkning kan göra för att hjälpa till men ett sätt kan ju vara att stötta Västerås Stadsmission som gör ett bra jobb med sin verksamhet för människor i hemlöshet, missbruk och kriminalitet,

 

Relaterade inlägg

  • Auktion till förmån för Gatans lag och Ungdomsbussen QuickNet Webbyrå där jag jobbar har just nu en auktion till förmån för Gatans lag och Ungdomsbussen. Vi har ett antal domäner vi inte längre använder i vår verksamhet och för att ge domänerna nytt liv auktionerar vi nu ut dem och skänker oavkortat alla pengar till välgörenhetsprojekten ungdomsbussen och gatans lag i Västerås.
  • Skänkt en bild till Auktionen 2015 Jag har idag skänkt en av mina bilder från Uganda till Auktionen 2015 som är en konstauktion för människor på flykt. Auktionen anordnas i samband med Västerås Kulturnatt och alla pengar går oavkortat till UNHCR:s flyktinghjälp.
  • QuickNet Tänkte skriva lite om mitt jobb på på QuickNet webbyrå där jag får jobba med en del av mina intresse, bland annat sökmotoroptimering, googleannonsering och digital annan marknadsföring. Förutom att ha en webbyrå så är QuickNet en telefoni- och bredbandsoperatör både för företag och privatpersoner.
  • Bredband via stadsnätet i Västerås Som bekant jobbar jag på webbyråavdelningen av företaget QuickNet som förutom att jobba med webbplatser, e-handel och marknadsföring även erbjuder tjänster inom bredband wifi och telefoni. Idag har vi lanserat en ny webbplats för QuickNet Hemma, vår tjänst som riktar sig till privatpersoner som vill ha en bredbandsuppkoppling via Stadsnätet i Västerås.
  • Ny hemsida till QuickNet Efter en hel del jobb med att få orderflöden och information på plats har vi nu lanserat en ny hemsida till QuickNet där jag jobbar. Vi har nu skapat en gemensam hemsida för våra privat- och företagskunder istället för att ha det uppdelat på två sidor som vi haft tidigare. Eller egentligen har det varit tre sidor eftersom vi haft kvar en separat sida för bolaget Affinity som vi köpte för några år sedan.

Ämnen: , ,