Tobias Barkskog | Västerås

MTB, SEO, Säkerhet, Marknadsföring, Webb

Meny
  • Säkerhet
  • Marknadsföring
  • SEO
  • Foto
  • MTB
  • Resor
  • Västerås
  • Whisky
  • Krönikor
Meny

Webbutveckling från A till Ö

Publicerad den 6 juli, 2025 av Tobias Barkskog

Med bakgrund som webbutvecklare har jag sett hur snabbt allt utvecklas inom programeringen. Verktyg, ramverk, arbetssätt – det händer något nytt hela tiden. Även om jag idag mer leder utvecklare än kodar själv försöker jag hålla mig uppdaterad om det som händer inom webbutvecklingen. För att få överblick, och som en kul övning för mig själv (och kanske dig), har jag satt ihop en A–Ö-lista med begrepp inom webbutveckling.

A – ASP (Active Server Pages)

Microsofts serversidespråk som legat till grund för många företagswebbar och det första språk jag programmerade i. Har idag ersatts av modernare .NET men används fortfarande i en del gamla system.

B – Backend

Den del av en webbplats eller applikation som körs på servern och hanterar databaser, användarhantering och affärslogik.

C – ChatGPT API

Integrera AI-funktioner direkt i dina webbprojekt – från kundtjänst till innehållsgenerering – med hjälp av OpenAI:s API.

D – Docker

En plattform för att skapa, distribuera och köra applikationer i isolerade containrar, vilket gör det enklare att hantera miljöer och driftsätta.

E – ElasticSearch

En kraftfull sök- och analysmotor som ofta används för att bygga snabba och skalbara sökfunktioner.

F – Flash

En gång revolutionerande för animationer och spel på webben, men numera utfasad. Har dock inspirerat moderna animationstekniker.

G = GitHub

GitHub är en plattform för att hantera och samarbeta kring kodprojekt. Den bygger på Git, vilket är ett versionshanteringssystem som gör det möjligt att spåra ändringar i koden, arbeta i olika grenar och samarbeta effektivt med andra utvecklare. För många utvecklare är GitHub ovärderligt eftersom det inte bara fungerar som en säker backup för all kod utan också underlättar kodgranskning och projektledning. Det gör hela utvecklingsprocessen smidigare och mer strukturerad, särskilt när jag jobbar i team eller på större projekt.

H – .htaccess

.htaccess är en konfigurationsfil för Apache-servrar, och den kan styra allt från omdirigeringar och cachehantering till säkerhetsinställningar. Jag har ofta använt den för att fixa 301-redirects, lösenordsskydda mappar eller tvinga HTTPS. Det är ett kraftfullt verktyg för dig som har en webbplats på en Apache-baserad server.

I – ISS (Internet Information Services)

ISS står för Internet Information Services och är Microsofts webbserverlösning. Det är motsvarigheten till Apache eller Nginx, men främst för Windows-baserade miljöer. Jag har jobbat en hel del med IIS för vår Windows-servermiljö. Den är kraftfull och integreras smidigt med andra Microsoft-tjänster, men kräver också god förståelse för Windows-serveradministration.

J – JavaScript

Webbens främsta språk för att skapa dynamik och funktionalitet. Med ständiga nyheter och nya ramverk har språket aldrig varit hetare.

K – Kanban

En metod för att visualisera och hantera arbetsflöden, vanligt inom agila team och utvecklingsprocesser.

L – Laravel

Laravel är ett av de mest populära PHP-ramverken och har verkligen förenklat sättet att bygga moderna webbapplikationer. Det erbjuder elegant syntax, inbyggd routing, autentisering, e-posthantering, databasmigrering och mycket mer. För dig som jobbar med PHP är Laravel ett måste att testa – det sparar tid, strukturerar projektet och öppnar upp för professionell kodkvalitet.

M – Matomo

Matomo (tidigare Piwik) är ett alternativ till Google Analytics – men med fullt fokus på integritet och dataskydd. Jag har använt Matomo i projekt där GDPR är i centrum, och uppskattar möjligheten att själv äga datan. Det passar perfekt för organisationer som vill ha full kontroll över besöksstatistik utan att lämna ifrån sig information till tredjepartsaktörer.

N – Next.js

React-baserat ramverk för moderna, snabba webbapplikationer – med stöd för SSR och statisk rendering.

O – Open Graph Protocol

Open Graph är ett protokoll utvecklat av Meta (Facebook) som gör det möjligt att kontrollera hur din webbplats visas när den delas i sociala medier. Med hjälp av Open Graph-taggar i HTML-huvudet kan du bestämma titel, bild, beskrivning och typ av innehåll. Jag använder det i nästan alla projekt för att optimera delningsupplevelsen – något som kan göra stor skillnad för både synlighet och klickfrekvens.

P – PHP

PHP är ett server-side programmeringsspråk som fortfarande driver en stor del av webben – inklusive WordPress och många e-handelsplattformar. Språket har utvecklats mycket de senaste åren, med bättre prestanda, striktare typer och moderna funktioner. Trots att det ibland får oförtjänt kritik är PHP otroligt kraftfullt i rätt händer, särskilt i kombination med ramverk som Laravel.

Q – QuickNet

Företaget jag arbetat åt.

R – Ruby on Rails

Ett klassiskt fullstack-ramverk i Ruby, som fortfarande är relevant tack vare sin snabba utvecklingscykel och starka community.

S = SQL (Structured Query Language)

SQL är det språk jag använder för att kommunicera med databaser – till exempel för att hämta, uppdatera eller ta bort data i MySQL eller PostgreSQL. Även om många moderna ramverk abstraherar bort SQL i form av ORM:er, tycker jag det är viktigt att förstå grunderna. Det hjälper mig att skriva effektivare och säkrare kod, och ger kontroll över hur databasen hanteras under ytan.

T – Tailwind CSS

Ett CSS-ramverk som ersätter traditionella klasser med utility-first-klasser – något som helt förändrat mitt sätt att skriva frontendkod.

U = UX (User Experience)

UX, eller användarupplevelse, handlar om hur en besökare upplever en webbplats, app eller digital tjänst – från första intrycket till avslutad handling. Jag tycker UX är en avgörande del av webbutveckling eftersom det inte räcker med att något fungerar tekniskt; det måste också kännas rätt för användaren. Bra UX kombinerar design, tillgänglighet och användarbeteende för att skapa en smidig, effektiv och trevlig digital upplevelse.

V – Vibe coding

Ett kreativt sätt att beskriva när utveckling inte bara handlar om kod – utan också om känsla, flöde och skaparglädje i gränssnittsutveckling och design.

W = WYSIWYG (What You See Is What You Get)

WYSIWYG-redigerare gör det möjligt att skapa innehåll på webben utan att behöva skriva HTML-kod. Det är perfekt för användare som vill lägga in texter, bilder och länkar utan teknisk kunskap. Jag har implementerat flera sådana lösningar – som TinyMCE och CKEditor – i CMS-lösningar åt kunder som vill ha kontroll över innehållet men inte vill jobba med råkod. Det förenklar publiceringen och sänker tröskeln för att hålla en webbplats uppdaterad.

X – XSS (Cross Site Scripting)

En vanlig och farlig säkerhetsbrist där skadlig kod injiceras i webbplatser – något man alltid måste skydda sig mot.

Y = YouTube API

YouTube API är ett verktyg för att integrera videoinnehåll från YouTube direkt på webbplatser eller i appar. Det gör det möjligt att hämta videodata, spela upp videor, hantera spellistor och till och med kontrollera uppspelningsfunktioner programmässigt. Genom att använda API:et kan du skräddarsy hur videor visas och interagerar med användarna, vilket ger en mycket bättre kontroll jämfört med att bara bädda in en vanlig video.

Z – Z-index

En CSS-egenskap som bestämmer staplingsordningen för element på en webbsida, alltså vilka som ligger över eller under varandra.

Å – Åtkomstkontroll

En grundpelare i säkra webbapplikationer – definiera vem som får se vad, och varför.

Ä – Ändpunkter (Endpoints)

Specifika URL:er eller adresser i ett API där data kan hämtas eller skickas.

Ö – Överbelastningsskydd

Teknik för att fördela trafik och arbetsuppgifter jämnt över flera servrar för att undvika att någon blir överbelastad.

Relaterade inlägg:

Specialist på SEM, SEO och Paid Social Default ThumbnailÄndra bildadressen i WordPress Default ThumbnailKonvertera .Numbers till Excel Default ThumbnailStyrelseledamot i Marknadsföreningen
Tags: MatomoVibe coding

Om mig

Jobbat med webb, e-handel och marknadsföring sedan 2000 på en digitalbyrå i Västerås. Har alltid varit intresserad av att lära mig nya saker och har därför fått göra lite av varje genom åren. Allt från att hantera domäner och DNS till SEO, projektledning och paid social. Oavsett ämne är det alltid kul att utvecklas och få nytta av kunskaperna för att hjälpa kunderna att utveckla deras marknadsföring och digitala närvaro.

Läs mer om mitt jobb

Ämnen

Airbnb A–Ö bar Biking Gästrikland cykelvasan Dalarna ekonomi Facebook fotboll fotbollsresa foto Google hockey ishockey IT-säkerhet Konst leksand leksandsif lif london MaaS Marketing as a Service Marknadsföring MTB MTB-arena MTB-leder MTB-resor nepal Podcast podd poddar resa resor restaurang restauranger SEO SEO-konsult Svensk whisky Sökmotoroptimering twitter vandringsresa Välgörenhet Västerås whisky Youtube

SEM/Sökmotormarknadsföring

SEM, eller sökmotormarknadsföring, handlar om att annonsera i sökmotorer för att synas högt upp i sökresultaten. Det används för att snabbt nå rätt målgrupp genom betalda annonser kopplade till relevanta sökord. SEM är ett effektivt sätt att driva trafik till en webbplats och mäta resultat i realtid.

Läs mer om SEM

SEO/sökmotoroptimering

SEO, eller sökmotoroptimering, är arbetet med att förbättra en webbplats synlighet i organiska (icke-betalda) sökresultat. Genom att optimera innehåll, teknik och länkar kan man öka chansen att synas högt upp i sökmotorer som Google. Målet är att driva relevant trafik till webbplatsen över tid utan att betala per klick.

Läs mer om SEO

Paid Social

Paid Social innebär att företag betalar för att visa annonser eller sponsrat innehåll på sociala medier som Facebook, Instagram och LinkedIn. Det används för att nå ut till specifika målgrupper baserat på intressen, beteenden och demografi. Paid Social är ett kraftfullt verktyg för att bygga varumärke, driva trafik och skapa konverteringar.

Läs mer om Paid Social
©2025 Tobias Barkskog | Västerås