Vasaloppet på 7:23:57

I söndags roade jag mig med att för första gången åka det riktiga vasaloppet efter att en gång för 10 år sedan åkt öppet spår. Sträckan på nio mil är ju densamma men bland skidåkare verkar det bara vara det stora loppet som räknas. Som medlem i IFK Västerås Skidklubb kunde jag åka med deras arrangerade resa vilket var riktigt skönt då allt runt omkring redan var ordnat. Resa med buss, lunch på skola i Malung, boende på skola i Lima och sedan middag på kvällen. Lyckades somna redan vid 20.30 vilket var riktigt skönt med tanke på hur söndagens schema blev.

 • 03.00 Väcks av att lampan tänds och aktuell temperatur rops ut, 15 minusgrader.
 • 03.15 Mumsar havegrynsgröt.
 • 04.50 Bussen rullar ut från Lima med riktning Berga by.
 • 05.30 Startfållorna öppnar men jag har 200 meter kö framför mig.
 • 05.50 Lägger skidorna på plats i spåret, räknar spår och led för att veta vart de ligger. Går tillbaka till bussen.
 • 07.20 Lämnar bussen och går till starten för uppvärmning.
 • 07.50 Av med överdragskläderna och redo för start.
 • 08.00 Starten går och jag stakar med bra glid framåt i spåret.
 • 08.05 Kommer fram till den berömda backen och det tar stopp.
 • 08.30 Har med små steg och mycket stavhängning trängt mig 2 kilometer framåt.
 • 08.45 Kan på riktigt börja åka skidor då den värsta trängseln släpper.
 • 09:12 Passerar Smågan efter en fin tur över myrarna i bra spår.
 • 10:06 Passerar Mångsbodarna och känner mig fortfarande riktigt pigg.
 • 10:53 Passerar Risberg efter att en bit före blivit trippad av en kille som helt plötsligt började ploga i en backe. Inte alls rolig att ligga på mage när man vet att det kommer en buffelhjord längre upp i backen, kryper ut i skogen, lugnar pulsen och åker sedan vidare men det tar ett tag innan jag hittar rytmen igen.
 • 11:52 Passerar Evertsberg och har därmed åkt mer än halvägs, rätt sliten i alla backar som nu består av en decimeter lössnö.
 • 12:59 Kommer fram till Oxberg efter ett med rätt trött kropp och dålig teknik slitit mig uppför Lundbäcksbackarna. Inte helt beredd på isgatan i 180-graderskurvan och är på väg att tackla in en förvånad gubbe i skyddsnätet. Hör att jag nu varit ute i fem timmar och känner att målet på tid under 8 timmar borde ordna sig.
 • 13:49 Passerar Hökberg och börjar längta till målet.
 • 14:41 Passerar Eldris och gör ett misslyckat försök på tempoökning.
 • 15:23 Glider in under målportalen med devisen ”I fäders spår för framtids segrar”

 

Just nu känns det inte som jag kommer åka nästa år utan då enbart köra de kortare och roligare loppen i stil med Engelbrektsloppet, Norrbärke Ski Marathon och Bergebo Ski marathon.

Relaterade inlägg

 • Tankar om Västerås Skidtunnel Förra veckan skrev Västerås kommunstyrelsen på en avsiktsförklaring om att en skidtunnel ska byggas på Rocklundaområdet i Västerås. Skidtunneln blir 1,5 kilometer lång och ska enligt tidsplanen invigas hösten 2013. Västerås stad ska enligt uppgift teckna ett avtal om att betala 8 miljoner per år i 18 år vilket ger en utgift på 144 miljoner kronor.
 • Ny guide för Västerås Golfbanor Har ikväll fixat ihop en undersida för Västerås golfbanor som ett led i att skapa ett gäng med guider för min hemstad Västerås. De nio olika banorna är Frösåker, Fullerö, Hälla, Hässlö, Orresta, Skerike, Tortuna, Västerås och Ängsö.
 • Uppföljning på Sigillet-bluffen Som jag skrev om fick jag i början av februari ett skumt brev från Sigillet i Västerås där de genom diverse påstående och luddiga formuleringar försökte få mig att skriva på ett avtal för att de skulle sköta min PPM-förvaltning. Idag kom det en påminnelse där de fortfarande påstår att jag är kund och deras lurendrejeribrev är viktig information.
 • Krönika: Företagen brister i den sociala dialogen I det aktuella numret av Västerås Tidning Business har jag skrivit en krönika med rubriken företagen brister i den sociala dialogen. Västerås Tidning Business lanserades hösten 2015 och är ett fristående magasin för företag och beslutsfattare i Västmanland. Tidningen utkommer i runt 22 000 exemplar fyra gånger per år.
 • MDPV i Västerås Från att för mig ha varit totalt okänd så ser jag nu nästan dagligen nyheter om drogen MDPV. Detta beror till stor del på att min hemstad Västerås är en av de städet där drogen fått störst fäste.

Ämnen: , , , ,